Šansa nije velika, ali...

Britanski liberalni demokrati formalno usvojili politiku otkazivanja brexita

Hina

Jo Swinson / REUTERS

Jo Swinson / REUTERS

Stranka ima 18 zastupnika u britanskom parlamentu od ukupno 650, ali se predstavlja kao jedina stranka koja želi otkazati brexit, u nadi da će time privući birače među 16 milijuna onih koji su glasali za ostanak u EU-u 2016. i dobiti dovoljno mjesta da formira liberalno-demokratsku vladu, što bi bilo bez presedana



Britanska Liberalno-demokratska stranka zaoštrila je u nedjelju svoje protivljenje brexitu, formalno usvojivši politiku otkazivanja izlaska iz Europske unije ako pobijedi na izborima.


Stranka ima 18 zastupnika u britanskom parlamentu od ukupno 650, ali se predstavlja kao jedina stranka koja želi otkazati brexit, u nadi da će time privući birače među 16 milijuna onih koji su glasali za ostanak u EU-u 2016. i dobiti dovoljno mjesta da formira liberalno-demokratsku vladu, što bi bilo bez presedana.


Konzervativni britanski premijer Boris Johnson obećava da će izvesti zemlju iz EU-a 31. listopada, sa sporazumom o razdruživanju ili bez njega.




No time je podijelio vlastitu stranku, što ga je stajalo većine u parlamentu i čini prijevremene izbore sve izglednijima.


Liberalno-demokratska stranka u nedjelju je na kongresu formalno usvojila politiku da se opozove aktivacija članka 50 Ugovora o EU, čime je britanska vlada u ožujku 2017. obavijestila EU da želi otići. Time bi se zapravo otkazao brexit.


Proeuropski liberalni demokrati time su se otvoreno svrstali na drugu stranu političkog spektra u odnosu na konzervativce, s kojima su 2010. formirali koalicijsku vladu koja je potrajala pet godina.


Kao stranka koja nikada nije dobila više od 62 zastupnička mjesta na izborima, izgledi da njezina čelnica Jo Swinson formira vladu čine se vrlo malo vjerojatnima, iako je britanska politika u ovom trenutku jako nepredvidljiva.


U ovome trenutku, po rezultatima dvaju ispitivanja javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, liberalni demokrati zaostaju za konzervativcima 21 odnosno 8 postotnih bodova, a ispred njih su i oporbeni laburisti.


Johnson želi raspisati prijevremene izbore prije zakonskog roka 2022., no protivnici ga u tome blokiraju, a među njima i liberalni demokrati, jer prvo žele osigurati da ne dođe do neuređenog brexita.