Okončan prometni kaos

Britanska policija oslobodila dvoje uhićenih zbog dronova na Gatwicku

Hina

Reuters

Reuters

Vlasti su ponovno uspostavile kontrolu nad zračnim prostorom, nakon što je vojska iskoristila neidentificiranu vojnu tehnologiju kako bi zaštitila područje zračne luke i ponovno omogućila uspostavljanje zračnog prometa



LONDON Britanska je policija u nedjelju oslobodila dvije osobe uhićene u sklopu istrage o ilegalnoj upotrebi bespilotnih letjelica u zračnoj luci Gatwick, zbog čega je promet bio obustavljen na tri dana prošlog tjedna.


Policija u Sussexsu je kasno u petak uhitila 47-godišnjeg muškarca i 54-godišnju ženu iz toga područja nakon što su dronovi letjeli na prostoru zračne luke između srijede i petka, pri čemu su uzrokovali preusmjeravanje ili otkazivanje oko 1,000 letova čime je pogođeno oko 140,000 putnika.


dronovi, bespilotne letjelice, Sussex, Foto Reuters


dronovi, bespilotne letjelice, Sussex, Foto Reuters





»Oboje uhićenih su u potpunosti surađivali i zadovoljan sam što mogu potvrditi da više nisu osumnjičeni u istrazi oko incidenta s dronovima na Gatwicku«, rekao je u nedjelju policijski načelnik Jason Tingley.


Iz policije navode da nastavljaju istragu kako bi priveli osobe odgovorne za najozbiljniji slučaj ugrožavanja zračnog prostora pomoću bespilotne letjelice viđen u velikoj zračnoj luci.


Dronovi su primijećeni iznad britanske druge po veličini zračne luke u srijedu navečer, zbog čega su letovi obustavljeni uoči blagdana. Svaki put kada je zračna luka u četvrtak ponovno pokušala uspostaviti promet, dronovi su se vraćali.


Vlasti su ponovno uspostavile kontrolu nad zračnim prostorom, nakon što je vojska iskoristila neidentificiranu vojnu tehnologiju kako bi zaštitila područje zračne luke i ponovno omogućila uspostavljanje zračnog prometa.


Putnici zbog situacije s dronovima bili su prisiljeni spavati na podu ili tražiti alternativne pravce do svojih odmarališta ili božićnih obiteljskih okupljanja.


Aviokompanije koje lete s Gatwicka uključuju easyJet, British Airways i Norwegian.