Britanska ministrica predlaže: Novi referendum o brexitu mogao bi biti rješenje

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Ne želim izjašnjavanje ili referendum općenito, ali ako parlament u potpunosti ne uspije postići konsenzus to bi mogao biti argument (za referendum)", rekla je Amber Rudd, koja je u lipnju 2016. glasala za ostanak u Europskoj uniji.



LONDON – Novi referendum o brexitu mogao bi biti rješenje kojim bi se deblokirala situacija, ocijenila je u četvrtak britanska ministrica za rad, izražavajući suprotno stajalište od onoga premijerke Therese May.


“Ne želim izjašnjavanje ili referendum općenito, ali ako parlament u potpunosti ne uspije postići konsenzus to bi mogao biti argument (za referendum)”, rekla je Amber Rudd, koja je u lipnju 2016. glasala za ostanak u Europskoj uniji.


Premijerka May više je puta isključila mogućnost ponovnog izjašnjavanja, ocjenjujući da bi se time izdali Britanci i njihova odluka iz 2016..




Suočena s mogućnošću poraza u parlamentu, May je za siječanj odgodila glasanje koje se u parlamentu trebalo odigrati 11. prosinca.


Britanski ministri podijeljeni su oko sljedećih koraka koje bi trebala poduzeti vlada ako sporazum koji je postigla May s Europskom unijom oko brexita ne prođe u parlamentu.


Tako je čelnica donjeg doma Andrea Leadsom rekla je da je referendum neprihvatljiv i te da mu je alternativa dogovoren izlazak bez sporazuma.