Obrana

Britanija pripremala plan protiv napada, strahovala od ”vuka samotnjaka”

Hina

Reuters

Reuters



Britanska policija godinama je pripremala planove obrane od terorističkih napada poput napada u Londonu u srijedu, ali je više puta ponovila da će biti teško spriječiti napad »vuka samotnjaka« naoružanog jednostavnim oružjem poput automobila ili noža.


Nakon napada 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama i napada na londonsku podzemnu željeznicu 2005., britanska protuteroristička policija, unutarnja obavještajna agencija MI5, inozemna obavještajna agencija i agencija za prisluškivanje surađivali su više nego ikad ranije.


Srušene su sve birokratske prepreke suradnji, održavani su zajednički sastanci, dijeljene su informacije, te su osigurana dodatna sredstva i kadrovi. Policija je priopćila da je u posljednje četiri godine spriječeno 13 terorističkih napada islamista poput onih masovnih ubojstava u Parizu i Bruxellesu.Međutim, takva policijska suradnja ipak ne može jamčiti da će baš svi pokušaji atentata biti spriječeni, a jedan je bivši dužnosnik protuterorističke policije kazao da samo zahvaljujući sreći u napadu u srijedu nije bilo više žrtava.

Policija je objavila identitet muškarca koji je ubio tri osobe nedaleko od parlamenta prije nego što ga je ustrijelila policija, priopćivši da se radi o Khalidu Masoodu koji je poznat policiji jer je bio osuđivan. Masood (52) je britanski državljanin rođen u Kentu na jugoistoku Engleske, a u posljednje vrijeme je živio u središnjoj Engleskoj.




»Masood trenutačno nije bio ni pod jednom istragom i nema ranijih obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da kani izvršiti teroristički napad«, objavila je policija. »Međutim, bio je poznat policiji i imao je niz ranijih osuda za napade, uključujući nanošenje teških tjelesnih ozljeda te za posjedovanje oružja i prekršaje vezane uz kršenje javnog reda«.


Masooda je prije nekoliko godina ispitala domaća obavještajna služba MI5 u vezi s »nasilnim ekstremizmom«, no u toj je istrazi proglašen »nebitnom osobom«.


Po riječima britanske premijerke Therese May, prije napada u srijedu nije bilo nikakvih dojava o takvoj namjeri ili zavjeri.


Sigurnosne službe u Belgiji i Francuskoj kritizirane su jer nisu imale nikakvih spoznaja o terorističkim napadima u Bruxellesu, Parizu i Nici.Britanski obavještajni dužnosnici više su puta ponovili da ne mogu pratiti svaku sumnjivu osobu, te da je sukob u Siriji dodatno potaknuo ekstremističku Islamsku državu na napade na britanskom tlu. IS je u izjavi koju je prenijela agencija Amaq preuzeo odgovornost za napad u Londonu, no nije jasno je li napadač bio »vuk samotnjak« i je li bio na bilo koji način povezan s Islamskom državom.

Britanska policija uhitila je sedam osoba u istrazi napada u kojem je u srijedu poginulo četvero ljudi, a ranjeno ih je više od 40. Uz 12 Britanaca, među žrtvama je i troje francuske djece, dvoje Rumunja, četvero građana Južne Koreje te državljani Njemačke, Poljske, Irske, Kine, Italije, Grčke i SAD-a.