Promjena stava

Britanci se predomislili u samo dvije godine. Danas bi većina glasovala za ostanak u EU

Hina

Reuters

Reuters



Britanski glasači glasovali bi u ovom trenutku s 59 posto za ostanak u Europskoj uniji a 41 posto bilo bi ih protiv, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u u srijedu, što je najviša zabilježena podrška članstvu u EU-u od referenduma 2016.


Na referendumu 23. lipnja 2016., 17,4 milijuna glasača ili 51,9 posto podržalo je napuštanje EU-a dok je 16,1 milijun glasača ili 48,1 posto, poduprlo ostanak. Brojna ispitivanja javnog mišljenja provedena uoči referenduma bila su u krivu glede rezultata.


Ankete su pokazale da bi 59 posto glasača sada glasovalo da ostane u EU, nasuprot 41 posto njih koji bi ga napustili. Rezultati su objavljeni u izvješću NatCen-a i The UK in a Changing Europe.




To je najviša zabilježena podrška »ostanku« u nizu od pet takvih ispitivanja javnog mnijenja nakon referenduma 2016. i veliki preokret.


Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka 2019. ali još mora sklopiti sporazum o brexitu koji bi određivao buduće odnose s Bruxellesom i uredio gospodarske odnose.


Vlada je odbacila mogućnost održavanja još jednog referenduma.