Isključen smrtonosni virus kao uzrok smrti

Britanac u Makedoniji nije umro od ebole

Hina

"Upravo smo primili nalaze laboratorijskih pretraga u Hamburgu koji su negativni na ebolu, što znači da pacijent nije imao virus ebole", rekla je Jovanka Kostovska iz povjerenstva za zarazne bolesti pri ministarstvu zdravstva



SKOPLJE – Makedonija je u subotu isključila virus ebole kao uzrok smrti Britanca koji je u toj zemlji umro u četvrtak, a obdukcija će pokazati od čega je umro.


“Upravo smo primili nalaze laboratorijskih pretraga u Hamburgu koji su negativni na ebolu, što znači da pacijent nije imao virus ebole”, rekla je Jovanka Kostovska iz povjerenstva za zarazne bolesti pri ministarstvu zdravstva.


Vlasti su u četvrtak zapečatile hotel gdje je boravio Britanac koji je primljen u bolnicu sa simptomima ebole – povišenom temperaturom, povraćanjem i unutarnjim krvarenjem.




Visoki dužnosnik u ministarstvu zdravstva rekao je u petak za Reuters da vlasti imaju “ozbiljne naznake” da je on konzumirao velike količine alkohola. “Zato mislimo da bi to moglo biti uzrok smrti”, rekao je neimenovani dužnosnik.


Kostovska je rekla da se uzrok smrti još ne zna i da će se obaviti obdukcija.


Bolničarka iz Španjolske, prva osoba koja se zarazila ebolom izvan Afrike, u subotu se osjeća bolje i može govoriti, rekli su bolnički izvori.


Najgora epidemija ebole otkako je bolest otkrivena 1976. odnijela je više od 4000 života, uglavnom u zapadnoj Africi.


Virus koji se širi tjelesnim izlučevinama bolesnika uzrokuje povišenu temperaturu i može dovesti do smrtonosnog krvarenja.