Predsjednik slovenskog parlamenta

Brglez: Arbitražni sporazum je važeći, to je međunarodni ugovor koji je Hrvatskoj omogućio ulazak u Europsku uniju

Hina

Osim što je arbitražni sporazum važeći međunarodni dokument, prema Brglezovim je riječima to i model za mirno rješavanje sporova u regiji "u kojoj je proliveno toliko krvi". "Slovenija poštuje međunarodno pravo, a to će morati činiti i Hrvatska", kazao je Brglez



Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izjavio je u četvrtak u govoru slovenskim diplomatima da je za Sloveniju arbitražni sporazum s Hrvatskom važeći dokument na kojem treba ustrajati.


“Moramo jasno reći da je to međunarodni ugovor koji je Hrvatskoj omogućio ulazak u Europsku uniju”, kazao je Brglez u govoru slovenskim diplomatima okupljenim na Brdu kod Kranja, na njihovu uobičajenom savjetovanju na početku godine.


Brglez je član stranke premijera Mire Cerara, a prema navodima nekih medija i njen potencijalni kandidat na predsjedničkim izborima koji se održavaju na jesen, što on ne želi ni potvrditi niti zanijekati.




Osim što je arbitražni sporazum važeći međunarodni dokument, prema Brglezovim je riječima to i model za mirno rješavanje sporova u regiji “u kojoj je proliveno toliko krvi”.


“Slovenija poštuje međunarodno pravo, a to će morati činiti i Hrvatska”, kazao je Brglez.


Savjetovanje slovenskih diplomata, započeto u utorak, održava se iza zatvorenih vrata, ali uz govore predstavnika vlade i parlamenta koji su otvoreni za javnost.


O arbitražnom sporazumu od kojega je Hrvatska odustala zbog njegove kompromitacije, dok Slovenija ustraje na nastavku arbitražnog procesa i donošenju presude, na sličan su način diplomatima govorili i predsjednik Borut Pahor, premijer Miro Cerar, te ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ali su se svi zauzeli za dobru pripremu pred očekivanu presudu arbitara i za održavanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa sa susjedima.Brglez je diplomate, vođe slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, upozorio i na važnost jedinstva političkog vodstva u aktualnoj situaciji u Europi i svijetu.

“Od bitne je važnosti da svi političari i diplomati na terenu govore jednim glasom, postojano i bez odstupanja”, kazao je Brglez, dodavši da samo konzistentna i u zaštitu nacionalnih interesa usmjerena diplomacija može dati prave rezultate.


“Naše nacionalne interese zaštitit ćemo samo ako svi zastupamo i stojimo iza istih stajališta, te ako to ustrajno ponavljamo, pa i onima koji to ne žele čuti”, kazao je predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez.


Prema njegovim je riječima u Europskoj uniji primjetan jaki trend “renacionalizacije” vanjske politike pojedinih članica, što znači da je manje zajedničke politike a više individualnog zastupanja svojih interesa.


“Toga moramo biti svjesni. Moramo biti spremni na sve scenarije, ali istodobno trebamo voditi brigu da se i dalje jača EU, te očuva njena perspektiva širenja na zapadni Balkan”, kazao je Brglez slovenskim diplomatima na Brdu kod Kranja.