Velika Britanija

Brexit u kaosu: Britanski parlament ponovo je poremetio planove Borisa Johnsona

Hina

foto: REUTERS/Jessica Taylor

foto: REUTERS/Jessica Taylor

Sljedeći je korak, rekao je, čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. listopada za Brexit, koji je Johnson nevoljko poslao Bruxellesu u subotu nakon što su ga na to prisilili zastupnici.



LONDON – Britanski izlazak iz Europske unije u zastoju je nakon što je parlament odbio brze rokove premijera Borisa Johnsona za ratifikaciju njegova dogovora o izlasku, navevši ga da zaustavi zakon o tome dok čeka odgovor iz Bruxellesa.


Brexit je u neizvjesnosti dok se približava najnoviji rok od 31. listopada za izlazak Britanije, a podijeljeni parlament raspravlja o tome.


Johnson je zabilježio rijetku pobjedu nakon što su zastupnici glasovali 329 prema 299 za Johnsonov dogovor da ide u drugo čitanje što bi omogućilo da se o sporazumu raspravlja i na njega stavljaju amandmani. Bio je to prvi put da je parlament signalizirao potporu dogovoru o tome kako će Britanija napustiti EU, mada još uvijek u ranoj fazi zakonodavnog procesa.




Međutim, nekoliko minuta kasnije zastupnici su glasovali 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz Zastupnički dom, za što vlada kaže da je nužno kako bi se Brexit obavio na vrijeme.


“Moram izraziti svoje razočaranje da je Dom opet glasovao za odgodu”, rekao je Johnson parlamentu.


Sljedeći je korak, rekao je, čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. listopada za Brexit, koji je Johnson nevoljko poslao Bruxellesu u subotu nakon što su ga na to prisilili zastupnici.


“EU sada mora odlučiti kako odgovoriti na zahtjev parlamenta za odgodu”, rekao je. “Vlada mora krenuti jedinim odgovornim pravcem i ubrzati naše pripreme za ishod izlazak bez dogovora”.


EU tek treba odgovoriti na zahtjev za produljenjem. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako zahtjev za odgodu shvaća ozbiljno.


“Razgovarat ću s državama EU-a o njihovim namjerama, dok ne odluče mi ćemo zaustaviti ovaj zakon”, rekao je Johnson.


Prije glasovanja Johnson je upozorio parlament da će ako ne prihvate njegove rokove za usvajanje zakona o Brexitu i prisile ga na odgodu do siječnja on odustati od pokušaja da ratificira dogovor i ići na izbore pod sloganom “Provedimo Brexit”.