Kritika presude egipatskog suda

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović osudio smrtnu kaznu za Mursija

Hina

“Pozivam međunarodnu zajednicu da pokaže svoju dosljednost kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i demokratskih normi te da učini sve što je u njezinoj moći da izrečena smrtna kazna ne bude izvršena i da se za dr. Mursija osigura pravičan i pravedan sudski postupak”, izjavio je



MOSTAR – Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najoštrije je osudio presudu egipatskog suda kojom je na smrt osuđen bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi te zatražio od međunarodne zajednice da spriječi izvršenje kazne i osigura pravedno suđenje, priopćeno je iz Izetbegovićeva ureda.


“Radi se o najgrubljem kršenju ljudskih prava i demonstraciji kontinuirane premoći sile nad vladavinom prava, diktature nad demokracijom i opresije nad pravdom. Pozivam međunarodnu zajednicu da pokaže svoju dosljednost kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i demokratskih normi te da učini sve što je u njezinoj moći da izrečena smrtna kazna ne bude izvršena i da se za dr. Mursija osigura pravičan i pravedan sudski postupak”, izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH.


U izjavi koju prenosi ured člana BiH Predsjedništva dodaje se kako je Mursi voljom građana legalno izabran za predsjednika Egipta na prvim slobodnim i demokratskim izborima u Egiptu.




Dodao je da je nakon svrgavanja vojnim udarom Mursi podvrgnut “politički montiranom sudskom procesu, čiji cilj je brutalni obračun s političkim rivalima i neistomišljenicima, te u konačnici i njihova fizička eliminacija”.


Bivši egipatski islamistički predsjednik Muhamed Mursi, kojeg je vojska smijenila 2013. godine, osuđen je u subotu na smrt zbog nasilja za vrijeme pobune 2011.godine.


Još stotinjak optuženih, među kojim su čelnici Muslimanskog bratstva, također su dobili smrtnu kaznu.