Nadzor prihoda

Borba protiv sive ekonomije i utaje poreza: Slovenija iduće godine uvodi fiskalizaciju

Hina

Kako bi povećala porezne prihode i smanjila sivu ekonomiju, te porezne utaje slovenska vlada u četvrtak je prihvatila više mjera, od kojih je najvažnije uvođenje fiskalnih blagajni

LJUBLJANA – Kako bi povećala porezne prihode i smanjila sivu ekonomiju, te porezne utaje slovenska vlada u četvrtak je prihvatila više mjera, od kojih je najvažnije uvođenje fiskalnih blagajni.Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade izjavio premijer Miro Cerar, fiskalizacija čiji je cilj da se preko blagajni novog tipa svi izdati računi s obračunatim PDV-om dobivaju u realnom vremenu, primjenjivala bi se od 1. rujna iduće godine, s tim da bi se operativni zakon za provedbu prihvatio u prvom kvartalu iduće godine.

»Zbog sive ekonomije svi smo na gubitku, a ona u Sloveniji iznosi između 8,5 i 12,2 posto BDP-a«, kazao je Cerar, podsjetivši da su borba protiv sive ekonomije i fiskalizacija bile i u predizbornom programu njegove stranke, te u koalicijskom sporazumu stranaka u njegovoj vladi.


Fiskalizaciju po njegovim riječima treba izvesti na »racionalan način«, dograđujući sustav porezne kontrole koji već postoji.


Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan koji vodi vladinu skupinu za sivu ekonomiju rekao je da novi tip elektronskih blagajni čiju će nabavu vlada subvencionirati omogućuju bolji nadzor poreznih prihoda i kontrolu utajivača, ali da je dobre rezultate pokazao i prijašnji sustav za koji se prošle godine odlučila tadašnja vlada bivše premijerke Alanke Bratušek. Riječ je o sustavu elektronskih blagajni koje onemogućuju naknadnu promjenu podataka o prometu, a njegovim uvođenjem porezni prihod države povećao se za godinu dana za 327 milijuna eura, kazao je Židan.




Cerar je rekao da vlada radi i na izmjenama postojećeg zakona o poduzećima, a njihov je cilj onemogućavanje »lančanog« osnivanja više poduzeća istog vlasnika koji osnivanjem novih poduzeća i gašenjem starih izbjegavaju plaćanje poreza ili plaća i dugova zaposlenima.