Časopis Forbes

Bogati Amerikanci sve bogatiji, Trump pao na 248. mjesto

Hina

Reuters

Reuters

Na vrhu 400 najbogatijih Amerikanca su trojica stalno vodećih: utemeljitelj Microsofta Bill Gates, šef Amazona Jeff Bezos, kojeg u stopu prati Warren Buffett. Predsjednik Trump je stigao na 248. mjesto s bogatstvom procijenjenim na 3,1 milijarde dolara, u padu za 600 milijuna



NEW YORK Najbogatiji Amerikanci su se ove godine dodatno obogatili, osim nekoliko iznimaka među kojima je i predsjednik Donald Trump kojem se bogatstvo istopilo za oko 600 milijuna dolara, prema novim podacima časopisa Forbes od utorka.


Na vrhu 400 najbogatijih Amerikanca su trojica stalno vodećih: utemeljitelj Microsofta Bill Gates, danas najpoznatiji po zakladi za zdravlje i obrazovanje, težak 81 milijardi dolara (+8 milijardi), šef Amazona Jeff Bezos koji se, nakon što je u srpnju na jedan dan pretekao Gatesa vratio na drugo mjesto sa 67 milijardi dolara (+14,5 milijardi), kojeg u stopu prati Warren Buffett (87) sa 65,5 milijardi (+12,5 milijardi).


Prosječno bogatstvo za pristup tom klubu neprestano raste i ove godine iznosi 2 milijarde dolara, ili 18 posto više.




Predsjednik Trump je stigao na 248. mjesto s bogatstvom procijenjenim na 3,1 milijarde dolara, u padu za 600 milijuna. Procjena Forbesa, viša od procjene Bloomberga, koji je nedavno procijenio bogatstvo američkog predsjednika na 2,86 milijarde, predstavlja pad od oko 200 milijuna u odnosu na prošlu godinu.


Bogatstvo bivšeg magnata nekretnina i zvijezde reality showa je teško procijeniti, obiteljski holding, Trump Organization, čije vodstvo je povjerio sinovima tijekom predsjedanja, nije na cijeni na burzi i Trump i dalje odbija objaviti svoje porezne prijave.


Ali časopis podsjeća da je njegovo bogatstvo izravno vezano na šest nekretnina u središtu Manhattana gdje su cijene luksuznih nekretnina nedavno pale. Mark Zuckerberg iz Facebooka i Larry Ellisson, utemeljitelj Oraclea, su na 4. tj. 5. mjestu tog popisa. Prvi puta nakon 2007. Ellison nije dio vodeće trojke, naglašava Forbes dok je njegovo bogatstvo poraslo za 1,8 milijarde i sada iznosi 49,3 milijarde dolara.


Niti jedna žena ne nalazi s među prvih 10. Trinaesta je Alice Walton, kći utemeljitelja trgovačkog lanca Wal-Mart Sama Waltona koja je bavi umjetnosti i braći prepušta vođenje poslova. Procjenjuje se da ima 38,2 milijarde dolara kao i kolekciju umjetničkih djela, procijenjenu na nekoliko stotina milijuna dolara.