Vozači kamiona blokirali prijelaze

Blokirana bugarsko-grčka granica, promet preusmjeren preko Turske i Makedonije

Hina

Reuters

Reuters

Cestovni promet između Grčke i Bugarske u petak je preusmjeren preko susjednih Turske i Makedonije jer su bijesni bugarski vozači kamina blokirali sve prijelaze između dviju zemalja, objavila je bugarska granična policija



SOFIJA Cestovni promet između Grčke i Bugarske u petak je preusmjeren preko susjednih Turske i Makedonije jer su bijesni bugarski vozači kamina blokirali sve prijelaze između dviju zemalja, objavila je bugarska granična policija.


Nakon što je glavni granični prijelaz Kaluta-Promahonas još od utorka zatvoren za sav promet, oni su u petak proširili svoju akciju na još pet bugarsko-grčkih prijelaza i izazvali velike poremećaje prometa.


Sindikat bugarskih prijevoznika je objasnio da je ta mjera prosvjed protiv blokade kamionskog prometa koju provode grčki poljoprivrednici.




Grčki poljoprivrednici od početka veljače ometaju promet roba na granicama s Bugarskom i Turskom u znak prosvjeda protiv reforme mirovina koju je pokrenula grčka vlada.


Bugarski parlament u specijalnoj deklaraciji u petak je zatražio od Europske komisije da pokrene prekršajnu proceduru protiv Grčke i zajamči slobodno kretanje roba.


Zamjenik predsjednika bugarskih sindikata prijevoznika Krasimir Lalov je rekao da blokada pogađa i druge. a ne samo bugarske prijevoznike. U četvrtak je premijer Bojko Borisov optužio Grčku da namjerno želi naštetiti Bugarima.


Cestovni prijevoz ima važno mjesto u bugarskom gospodarstvu, petoj zemlji Europe po broju vozača teretnih kamiona.