Park Geun-hye

Bivšoj južnokorejskoj predsjednici prijeti 30 godina zatvora i vraćanje 90 milijuna eura

Hina

REUTERS

REUTERS

Tužiteljstvo optužuje Park da je pristala ili se dala nagovoriti u dosluhu s povjerenicom iz sjene Choi Soon-sil na mito od tri južnokorejska konglomerata – Samsung, Lotte i SK, u zamjenu za političke usluge



Južnokorejsko tužiteljstvo zatražilo je u utorak 30 godina zatvora za svrgnutu predsjednicu Park Geun-hye na suđenju za korupciju i zloporabu vlasti.


Smjenu 66-godišnje Park potvrdio je u ožujku 2017. najviši pravosudni sud u zemlji u okviru korupcijskog skandala.


Park je već gotovo godinu dana u pritvoru.




»Zahtijevamo od suda da izrekne zatvorsku kaznu od 30 godina te novčanu od 118,5 milijardi wona (89 milijuna eura) protiv optužene koju treba smatrati krajnje odgovornom za skandal u svojstvu 18. predsjednice ove zemlje«, objavilo je tužiteljstvo u priopćenju pročitanom na saslušanju.


Tužiteljstvo optužuje Park da je pristala ili se dala nagovoriti u dosluhu s povjerenicom iz sjene Choi Soon-sil na mito od ukupno 59,2 milijarde wona od tri južnokorejska konglomerata – Samsung, Lotte i SK, u zamjenu za političke usluge.


Bivša šefica države optužena je da je primorala 18 velikih tvrtki da »daju« ukupno 77,4 milijarde wona dvjema sumnjivim zakladama pod kontrolom Choi.


Sud središnjeg okruga Seula nedavno je osudio Choi Soon-sil na 20 godina zatvora zbog zloporabe vlasti, korupcije i miješanje u državne poslove.