Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
14. listopada 2019.
Čuvar zatvora pred sudom

Bivši pripadnik HVO-a u SAD-u optužen za mučenje i prijevaru

Bivši pripadnik HVO-a u SAD-u optužen za mučenje i prijevaru
Bivši pripadnik HVO-a u SAD-u optužen za mučenje i prijevaru
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2011. u 12:07 2011-06-25T12:07:00+02:00

Po optužnici, Nezirović (52) je »neljudski tukao i mučio srpske civile« tijekom službe u tome zatvoru.

WASHINGTON –  Bivši čuvar zatvora u Bosni i Hercegovini, osumnjičen da je tijekom rata mučio zatočene srpske civile, optužen je u Sjedinjenim Državama da je pokušao nezakonito steći američko državljanstvo, javlja France presse.

Almaz Nezirović je »svjesno prouzročio veliku patnju i teške ozljede« srpskim civilima 1992. u zatvoru Rabiću, gdje je kao čuvar bio u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ističe se u optužnici koju je objavio savezni sud. Po optužnici, Nezirović (52) je »neljudski tukao i mučio srpske civile« tijekom službe u tome zatvoru.

Nezirović je 1997. zatražio izbjeglički status u SAD-u, koji je na koncu i dobio. Tako je kao izbjeglica ušao u SAD i podnio zahtjev za stalno prebivalište i za američko državljanstvo. No, dodaje se u optužnici, Nezirović je lagao pri podnošenju zahtjeva jer nije naveo da je služio u hrvatskoj vojsci i da je, kao vojnik, počinio kazneno djelo izvan SAD-a.

Almaz Nezirović bi mogao dobiti kaznu zatvora do 10 godina zbog podnošenja nevaljanog zahtjeva za državljanstvo i do pet godina zbog davanja lažnih podataka radi stjecanja državljanstva.  U petak se nakratko pojavio na sudu u Roanokeu, u saveznoj državi Virdžiniji. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.