U komi

Bivši panamski diktator Noriega u kritičnom stanju

Hina

REUTERS

REUTERS

Noriega je tijekom svoje vladavine organizirao progon njegovih neistomišljenika



Bivši panamski diktator, suradnik američke obavještajne službe i osuđenik za krijumčarenje kokaina, 83-godišnji Manuel Noriega nalazi se u komi zbog krvarenja uzrokovanog operacijom kojom mu je uklonjen dobroćudni tumor na mozgu.


“Ima jako krvarenje u mozgu i u kritičnom je stanju”, izjavila je Noriegina kći Lorena okupljenim izvjestiteljima pred bolnicom Santo Tomas u Panama Cityju.


Prema informaciji koji je prenio njegov odvjetnik Ezra Angel, bivši panamski vođa, koji je na vlasti bio od 1983. do 1989. godine, podvrgnut je drugom operativnom zahvatu kojim je zaustavljeno krvarenje, a Noriega stavljen u induciranu komu.




Angel je dodao da je vjerojatni uzrok krvarenja visok krvni tlak njegovog klijenta, čiji je režim svrgnula američka vojska u invaziji izvedenoj 1989. godine, a time i prekinula Norieginu trgovinu drogom u kojoj je bio povezan s pokojnim kolumbijskim kokainskim kraljem Pablom Escobarom.


Noriega je 1992. godine osuđen u procesu vođenom u SAD-u te odslužuje kaznu za ubojstvo u Panami. Sudske vlasti su bivšem diktatoru odobrile odlazak u kućni pritvor do 28. travnja kako bi bio podvrgnut operativnom zahvatu.


Noriega je tijekom svoje vladavine organizirao progon njegovih neistomišljenika, a neka od tijela su kasnije pronađena prilikom ekshumacija na području vojne baze Tocumen. Na tijelima su bili vidljivi znakovi mučenja.


“Nadam se da će zemlja saznati istinu o generalu Noriegi te da će obitelji koje su izgubile svoje voljene konačno biti oslobođene, moći zatvoriti to poglavlje i krenuti dalje”, izjavio je u utorak sadašnji predsjednik Paname Juan Carlos Varela.