Prosvjed

Bivši gruzijski predsjednik Sakašvili počeo štrajk glađu

Hina

Reuters

Reuters



Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili započeo je u subotu štrajk glađu u znak prosvjeda protiv uhićenja u Ukrajini, gdje je optužen da je želio potaknuti državni udar, uz pomoć bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča koji živi u egzilu u Rusiji.


»Sakašvili je objavio štrajk glađu nedefiniranog trajanja«, napisao je na Facebooku novinar i saveznik bivšeg predsjednika Vladimir Fedorin.


Sakašvili, koji je u međuvremenu postao oporbena ličnost u Ukrajini, uhićen je u petak, par dana nakon što je prvi pokušaj uhićenja završio njegovim oslobađanjem uz pomoć pristaša.




Specijalne postrojbe uhitile su 49-ogodišnjeg političara u središtu ukrajinskog glavnog grada i odvele ga u pritvor.


Njegov je odvjetnik potvrdio da je Sakašvili započeo štrajk glađu te kazao da je bivši predsjednik demantirao »lažne optužbe« iznesene protiv njega.


Tužiteljstvo među ostalim Sakašvilija optužuje da je pomagao kriminalnu organizaciju. Navodi se i da je primio novac od bivšeg, svrgnutog predsjednika Janukoviča, koji trenutno živi u egzilu u Rusiji, kako bi organizirao državni udar. Utvrdi li se Sakašviliju krivica, mogao bi dobiti do pet godina zatvora.


Prema medijskim izvješćima, za Sakašvilijem je bio izdan nalog za uhićenjem, a njegovi pristaše u utorak su spriječili pokušaj uhićenja tako što su ga uspjeli izvući vani iz policijskog kombija. Nakon toga on je otišao pred predsjedničku palaču tražiti ostavku predsjednika Petra Porošenka.


Njegov nekadašnji saveznik, ukrajinski predsjednik Porošenko pomogao je Sakašviliju da dođe 2015. u Ukrajinu i postane čelnik regije Odesa na Crnom moru. Nakon godinu i pol Sakašvili je dao ostavku na tu dužnost optužujući Porošenka za ukorijenjenu korupciju i tražeći njegovu ostavku.


Dok je Sakašvili prije nekoliko mjeseci bio izvan zemlje Porošenko mu je uskratio ukrajinsko državljanstvo. Sakašvili je u rujnu ilegalno došao u Ukrajinu, prešavši granicu iz Poljske tijekom masovnog sukoba njegovih pristaša i ukrajinskih vlasti


Odmah nakon uhićenja na Sakašvilijevu Facebook profilu osvanuo je poziv na prosvjedno okupljanje.


Iako uživa snažnu potporu među svojim pristašama, Sakašvili u Ukrajini dobiva prilično malu potporu. Samo 1,7 posto birača podupire njegovu stranku Pokret novih snaga, pokazalo je ispitivanje koje je u listopadu provelo Centar Razumkov iz Kijeva.


Njegovi pristaše smatraju ga neustrašivim borcem protiv korupcije, dok kritičari smatraju da malo stvarnog sadržaja stoji iza njegove retorike.