Prevara i pranje novca

Bivši dužnosnik Trumpove kampanje priznao krivnju za urotu i laganje istražiteljima

Hina

Reuters

Reuters

Rick Gates i bivši šef kampanje Paul Manafort u petak su se suočili s novim točkama optužnice podignute u listopadu prošle godine. No, među njima nije ona da su se udružili s Rusijom kako bi utjecali na rezultat izbora, što je u središtu istrage ministarstva pravosuđa



ZAGREB Bivši zamjenik šefa kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa priznao je krivnju za urotu i laganje istražiteljima, prenose u petak agencije.


Nagodba ukazuje na to da bi Rick Gates mogao surađivati s posebnim istražiteljem Robertom Muellerom u istrazi oko navodnog miješanja Rusije u predsjedničke izbore 2016.


Gates (45) bio je suočen s puno ozbiljnijim optužbama, uključujući bankarsku prevaru i pranje novca.




On i bivši šef kampanje Paul Manafort u petak su se suočili s novim točkama optužnice podignute u listopadu prošle godine.


No, među njima nije ona da su se udružili s Rusijom kako bi utjecali na rezultat izbora, što je u središtu istrage ministarstva pravosuđa.


U sklopu nagodbe, Gates je priznao da je lagao agentima FBI-a o sastanku u Washingtonu u ožujku 2013. s američkim kongresnikom na kojem se razgovaralo o Ukrajini i kojem je prisustvovao Manafort.


Kada ga je FBI pitao o tom sastanku, Gates je tvrdio da Ukrajina nije bila tema i da nije pripremao izvješće za ukrajinsko vodstvo, stoji u optužnici.


U nagodbi se za Gatesa predlaže kazna između 57 i 71 mjesec zatvora.


Manafort je u priopćenju rekao da »usprkos Gatesovu priznanju nastavljam braniti svoju nevinost«. »Nadao sam se i očekivao da će moj kolega imati snage za nastavak pravne bitke. Zbog razloga koje tek treba otkriti odlučio je postupiti drugačije«.


Muellerov tim tvrdi u 32 točke optužnice da su Gates i Manafort skrili od američkih poreznih vlasti više od 30 milijuna dolara prihoda.


Obojica su u listopadu, kada su prvi put optuženi, izjavila da nisu krivi za pranje 75 milijuna dolara kroz račune u offshore tvrtkama.


Također su bili optuženi za lobiranje za stranu vladu, Ukrajinu, a da vlastima prijavili tu djelatnost.