Sud BiH

Bivšem pripadniku HVO-a dvije godine zatvora zbog ratnih zločina

Hina

Foto Radio Slobodna Europa

Foto Radio Slobodna Europa

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Almaz Nezirović osuđen je u četvrtak pred Sudom Bosne i Hercegovine na dvije godine zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti 1992. godine



SARAJEVO Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Almaz Nezirović osuđen je u četvrtak pred Sudom Bosne i Hercegovine na dvije godine zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti 1992. godine.


Tijekom rata u BiH Nezirović je bio pripadnik 103. Derventske brigade HVO-a.


Nepravomoćnom presudom utvrđeno je kako je on tada postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme ratnih sukoba.




Kako stoji u presudi, on je od kraja travnja do kraja lipnja 1992. godine, obavljajući dužnost stražara u logoru Rabić na području Dervente, osobno ili s drugim pripadnicima HVO zlostavljao zatočene srpske civile.


Prije izricanja presude Nezirović je četiri godine proveo u ekstradicijskom pritvoru. a to razdoblje uračunato mu je u presudu pa je nakon njezina izricanja prakrično postao slobodnim čovjekom.


Obrana je najavila kako će se na izrečenu presudu ipak žaliti.


Nakon rata u BiH Nezirović je emigrirao u SAD. Živio je u Norfolku u Virginiji, a tamo je uhićen u lipnju 2011. godine, nakon što je utvrđeno da je lagao o svom sudjelovanju u ratu prilikom prijave za američko državljanstvo.


Sigurnosne službe SAD još su 2009. godine dobile obavijest iz BiH kako je riječ o osobi koju se tereti za ratne zločine.


Američke vlasti Nezirovića su u srpnju 2015. godine izručile bosanskohercegovačkom pravosuđu.