Ususret parlamentarnim izborima

Bivšem bugarskom premijeru Borisovu smiješi se pobjeda

Hina



SOFIJA Bivši bugarski premijer Bojko Borisov ima među kandidatima najviše izgleda za pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ali je izrazio sumnju u mogućnost formiranja koalicijske vlade, u razgovoru koji je u četvrtak dao za bugarsku televiziju bTV.


»Budemo li imali 110-115 zastupnika, morat ću potražiti rješenje. U protivnom, neka drugi sastavljaju vladu«, istaknuo je predsjednik bugarskih konzervativaca uputivši biračima neku vrstu upozorenja da ne propuste izaći na izbore. Za apsolutnu većinu u parlamentu potreban je 121 zastupnik.


Bude li rezultat lošiji od toga, neću moći vladati zemljom, ocijenio je. »Ne vidim s kim i kako bih koalirao«, dodao je.




Njegova stranka Gerb dobiva 34 posto glasova birača, po anketi koju je u srijedu objavio institut Alpha Research, pa bi u novom sazivu parlamenta mogla imati 98 do 100 zastupnika.


»Reformski blok je naš jedini mogući saveznik, ali nas i on neprestano kritizira zadnjih mjesec dana«, dodao je Borisov. Ta protukomunistička stranka desnog centra mogla bi imati 16 do 18 zastupnika, ali neće poduprijeti kandidaturu Borisova za premijersku dužnost.


Po istoj anketi, socijalisti osvajaju drugo mjesto, sa 20 posto glasova i 53 do 55 mjesta.


U novi saziv parlamenta moglo bi ući šest različitih stranaka (jedna populistička, druge nacionalističke), što otežava koaliranje radi sastavljanja vlade.


Borisov, premijer od 2009. do 2013. koji je predvodio manjinsku vladu, ponovo je pobijedio na zadnjim parlamentarnim izborima u svibnju 2013. ali nije uspio sastaviti parlamentarnu većinu.