Bin Laden potrošio životnu ušteđevinu na džihad

Hina

Bogatstvo bin Ladena posjedovao je između 30 i 300 milijuna dolara, a neki smatraju da je imao milijardu američkih dolara



DUBAI – Utemeljitelj al-Kaide Osama bin Laden je potrošio svoje bogatstvo financirajući džihad i posebice atentate 11. rujna, rekao je šef mreže Ajman al-Zavahiri u video snimci koja je obavljena u nedjelju.


»Šeik Osama milijarder je potrošio sav svoj novac za džihad«, tvrdi Zavahiri u drugom dijelu svojih memoara o životu utemeljitelja al-Kaide, koje su na svoje internetske stranice stavili džihadistički portali.


»On je darežljivo trošio za džihad, posebice za financiranje napada 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama kao i za napade na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar Es-Salamu 1998.«, dodao je.




Zavahiri je objasnio da je bin Laden inače bio vrlo skroman i umjeren u trošenju za osobne potrebe. Bogatstvo bin Ladena, kojeg su 2. svibnja 2011. u Pakistanu ubili američki specijalci, posjedovao je između 30 i 300 milijuna dolara, a neki smatraju da je imao milijardu američkih dolara.


Zavahiri je naslijedio bin Ladena na čelu al-Kaide. »Mozak« operacije i glavni glasnogovornik al-Kaide, on je najtraženija osoba na svijetu za koju američke vlasti nude 25 milijuna dolara.