Francuska

Bilanca sudara autobusa i vlaka: Poginulo četvero djece, 20 ozlijeđeno

Hina

Reuters

Reuters



Četiri djeteta poginula su u četvrtak a dvadeset osoba ozlijeđeno kad je školski autobus prepolovljen u sudaru s vlakom na jugozapadu Francuske.


Školsko vozilo koje je prevozilo dvadesetak adolescenata jedne škole, starih od 13 do 17 godina, udario je vlak na željezničkom prijelazu u Millasu, u istočnim Pirinejima, blizu granice sa Španjolskom.


U nesreći su sudjelovale 24 osobe, od kojih djeca od 13 do 17 godina na školovanju u Millasu.




»Ustanovljena su četiri smrtna slučaja, deset osoba u stanju krajnje hitnosti i deset u stanju umjerene hitnosti prebačeno je u okolne bolnice«, istaknuto je iz prefekture istočnih Pirineja, u priopćenju objavljenom u noći s četvrtka na petak.


»Postupak identifikacije počeo je i iznimno je težak«, kazao je novinarima francuski premijer Edouard Philippe, stigavši tijekom večeri u grad sa 4000 stanovnika.Francuska nacionalna željeznička tvrtka (SNCF) objavila je kako je »po svjedocima, željeznički prijelaz normalno radio, ali to treba potvrditi istraga«.

Radi se »klasičnom« prijelazu s automatskom signalizacijom i dvije rampe, istaknula je tvrtka po kojoj se taj željeznički prijelaz »ne smatra posebno opasnim«.


»U ovom trenutku čini se da nije postojao mehanički problem na tom prijelazu«, izjavila je na radio postaji France Info Carole Delga, predsjednica pokrajine Occitanie, prije dolaska u Millas.


Nacionalna udruga Prava žrtava ocijenila je da se SNCF »jako brzo izuzeo od svake odgovornosti u toj nesreći«.


»Puno je nesigurnosti na ovom stupnju istrage«, izjavila je dužnosnica regionalne žandarmerije.


»Vatrogasci rade na spašavanju, policajci na identifikaciji žrtava kao i na istrazi«, dodaje se.


Tužiteljstvo je otvorilo istragu o »ubojstvu iz nehata«.