Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Rijedak slučaj

Bijes javnosti presudio: Ruska policija ustuknula i odbacila optužbe protiv istraživačkog novinara

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2019. u 17:57 2019-06-11T17:57:17+02:00

Ruska policija u utorak je odbacila optužbe za posjedovanje droge protiv novinara Ivana Golunova, što je rijedak slučaj da su vlasti ustuknule suočene s bijesom javnosti i novinarske struke koji su tvrdili da je uhićen zbog svoga pisanja i zaprijetili masovnim prosvjedima u Moskvi.

Golunov (36) uhićen je prošli tjedan i vlasti su ga optužile zbog posjedovanja sintetičkog stimulansa mefedrona, poznatog kao soli za kupanje.

Poznat je po pisanju oštrih istraživačkih tekstova o korupciji među moskovskim gradskim dužnosnicima za vrlo čitan nezavisan portal Meduza.

Ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokocev priopćio je da su optužbe protiv Golunova odbačene zbog nedostatka dokaza i da ga se odmah pušta iz pritvora.

Neki policajci uključeni u slučaj su privremeno suspendirani, rekao je ministar dodajući da od predsjednika Vladimira Putina namjerava tražiti da otpusti i neke visoke policijske službenike.

"Vjerujem da se moraju štititi prava svakog građanina, bez obzira na profesiju", rekao je Kolokocev.

Prije nego što je policija ustuknula, oko 25.000 ljudi pristupilo je Facebook stranici preko koje se organizira prosvjedni marš u srijedu u znak solidarnosti s Golunovim.

Tri vodeće ruske novine u ponedjeljak su poduzele neočekivani korak objavivši identične naslovnice kojima prosvjeduju protiv uhićenja istraživačkog novinara.

Novinari su u petak i tijekom vikenda prosvjedovali ispred moskovskog sjedišta policije te tražili odbacivanje optužbi.

Poznate osobe, uključujući i neke visokopozicionirane novinare u državnim medijima, govorili su u prilog Golunovu, kritizirajući optužbe i njegovo uhićenje.

Golunov se u četvrtak trebao susresti sa svojim izvorom, no zaustavljen je u centru Moskve, a u njegovom je ruksaku pronađena droga, prema izjavama policije i portala Meduza sa sjedištem u Latviji za koji Golunov piše.

Njegov odvjetnik vjeruje da je policija podmetnula droge njegovu klijentu, a tvrdi i da je Golunov bio fizički zlostavljan.

Golunov odbacuje optužbe. "Nisam počinio zločin, spreman sam surađivati u istrazi, nemam nikakve veze s drogama", prenosile su Golunova ruske novinske agencije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.