Ne vide problem

Bijela kuća priznala da je vojna pomoć Ukrajini zamrznuta kako bi se pritisnuo Kijev

Hina

REUTERS

REUTERS

Mulvaney je na novinskoj konferenciji kazao da je takav potez "potpuno prikladan" te je dodao kako je Trump bio zabrinut zbog korupcije u Ukrajini.



Privremeni predstojnik ureda američkog predsjednika Mike Mulvaney priznao je u četvrtak kako je američki predsjednik Donald Trump zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini, ranije ove godine dijelom i zato kako bi pritisnuo Kijev da istraži navode o umiješanosti Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2016.


Mulvaney je na novinskoj konferenciji kazao da je takav potez “potpuno prikladan” te je dodao kako je Trump bio zabrinut zbog korupcije u Ukrajini.


“Istraga o tome što se dogodilo 2016., zasigurno je bila jedna od stvari, koje su kod njega izazivale zabrinutost zbog korupcije u toj državi”, rekao je Mulvaney.




U konačnici je poslana vojna pomoć Ukrajini, dodao je Mulvaney.


Upitan je li riječ o usluzi za uslugu, odgovorio je novinarima da “činimo to stalno u vanjskoj politici”.


Trumpova navodna zloupotreba američke vanjske politike u predizborne svrhe, navela je demokrate da pokrenu istragu za postupak opoziva američkog predsjednika.


Demokrati tvrde da je Trump ucijenio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se pokrene istraga o djelovanju sina Joea Bidena, koji je favorit za demokratskog predsjedničkog kandidata, zbog rada u ukrajinskoj naftnoj tvrtki. Biden je po vlastitom priznanju dok je bio potpredsjednik ucijenio američkom pomoći tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u tvrtki Burisma u čijem je upravnom odboru bio Hunter Biden. 


Mulvaney je govorio o tome da je Ukrajina utjecala na američke izbore 2016. te je računalni server Demokratske stranke bio smješten u Ukrajini.


Zelenskij je ranije ovoga mjeseca potvrdio da će njegova vlada istražiti moguću ukrajinsku upletenost u američke izbore.