NIšta od puta

BiH: Dodikov savjetnik također bez vize za SAD

Hina

Reuters

Reuters



 Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za gospodarstvo Marinko Umičević nije dobio vizu za ulazak u Sjedinjene Države iako je od buduće prve dame Melanije Trump dobio pozivnicu za sudjelovanje na balu povodom inauguracije njezina supruga Donalda Trumpa.


»Nisam u mogućnosti otići na bal jer nisam dobio američku vizu. Razloge moje spriječenosti odlaska na bal sam napisao u pismu koje sam poslao gospođi Melaniji Trump«, stoji u pisanoj izjavi Marinka Umičevića.


Predsjedniku RS-a Dodiku ranije je veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu također odbilo izdavanje diplomatske, ali i obične vize za sudjelovanje na balu povodom inauguracije predsjednika Trumpa.


Umičević je naveo kako su mu iz američkog veleposlanstva naveli tri termina za odobravanje vize što je sve bilo kasno.»Ponuđeno mi je da dođem u veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu na razgovor oko vize 17. siječnja, ali tada sam već trebao biti u Washingtonu«, rekao je Umičević u nedjelju za medije.

Pojasnio je kako je pri tome bio pozvan kao VIP gost na balu, a svoj neodlazak naziva velikom štetom za državu.


»Dobio sam i tri minute za govor, što je izuzetna prilika da predstavimo našu zemlju. Žao mi je što nisam na vrijeme dobio vizu iako su u veleposlanstvu bili upućeni gdje idem i u kojem svojstvu«, dodao je savjetnik predsjednika RS-a za gospodarstvo. U međuvremenu je uputio pismo Melaniji Trump u kojemu se ispričao što nije mogao doći na bal, naveo razloge za nedolazak te je izrazio očekivanje da će najzad od SAD-a dočekati ‘maslinovu grančicu’.Dodikov savjetnik koji je i direktor kompanije Bema poslao je u kolovozu dva para cipela Melaniji Trump kao znak potpore njezinu suprugu pred izbore u toj zemlji. Taj potez doveo je do dramatičnog porasta prodaje proizvoda »Beme« za oko 300 posto.