Raspodjela izbjeglica

Bez konsenzusa: Višegradska skupina neodlučna o migrantskim kvotama

Hina

Reuters

Reuters



Europske države takozvane Višegradske skupine na summitu u Poljskoj nisu postigle konsenzus o sustavu raspodjele izbjeglica po članicama Europske unije, ali su jedinstvene u protivljenju gradnji plinovoda »Sjeverni tok 2« i postizanju neovisnosti o ruskim energentima, prenose agencije u subotu.


»Nismo uspjeli postići konsenzus o kvotama i prisilnom naseljavanju izbjeglica«, rekao je u subotu poljski predsjednik Andrzej Duda u Rzeszowu u govoru tijekom zatvaranja dvodnevnog summita skupine koju osim Poljske čine Mađarska, Češka i Slovačka, prenosi dpa.


Države Višegradske skupine protive se pokušaju Europske unije da kvotama raspodijeli teret migrantske krize po državama članicama, kao i općenitom jačanju europskog ujedinjenja, smatrajući da Europska unija mora biti sastavljena od snažnih nacionalnih država.




Tanjug prenosi kako se one protive i izgradnji plinovoda »Sjeverni tok 2« kojim bi se prirodni plin izravno prevozio iz Rusije u Njemačku, smatrajući da bi to ugrozilo sposobnost Europe da stvori efikasan energetski sustav.


Poljski predsjednik tvrdi kako taj projekt nema »ekonomsko opravdanje«, te navodi kako se radi o političkom projektu koji u ime Rusije realizira ruski energetski gigant »Gazprom«, prenosi Tanjug. Dodaje i navode poljskih medija koji prenose da su te četiri države ujedinjene u namjeri da poduzmu korake kojima će smanjiti ovisnost o ruskim energentima.