Demokratska nominacija

Bernie Sanders i Joe Biden oštro se sukobili na debati u Iowi

Hina

REUTERS

REUTERS

Na zadnjoj debati prije prvih demokratskih predizbora u Iowi 3. veljače, kojima počinje utrka za demokratskog kandidata, dva kandidata iznosila su svoje prosudbe u pitanjima poput odobrenja sudjelovanja u ratu u Iraku te jačanja trgovinskih dogovora.



Američki demokratski predsjednički kandidati Bernie Sanders i Joe Biden sukobili su se u pogledu vanjske politike i trgovine na debati u Iowi u utorak, naglašavajući oštre međusobne razlike dok se bore za demokratsku nominaciju za Bijelu kuću, tri tjedna prije prvih predizbora.


Na zadnjoj debati prije prvih demokratskih predizbora u Iowi 3. veljače, kojima počinje utrka za demokratskog kandidata, dva kandidata iznosila su svoje prosudbe u pitanjima poput odobrenja sudjelovanja u ratu u Iraku te jačanja trgovinskih dogovora.


Riječ je o sedmoj debati u utrci da se odabere izborni suparnik republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu i zadnjoj šansi za kandidate da privuku birače prije predizbora u Iowi 3. veljače. Debata je održana u vrijeme dok izborne ankete proteklih dana pokazuju iznimno tijesnu utrku između četvero kandidata – Bidena, Sandersa, američke senatorice Elizabeth Warren i bivšeg gradonačelnika South Benda u Indijani Petea Buttigiega.




Sanders, dugogodišnji borac protiv rata koji je 2002. glasao protiv odobrenja sudjelovanja u ratu u Iraku, kritizirao je Bidena zbog potpore ratu i rekao da su čuli iste argumente od dužnosnika administracije bivšega predsjednika Georgea W. Busha prije nego što su došli do drukčijih zaključaka.


»Mislio sam da su lagali, nisam im tada vjerovao«, rekao je Sanders. »Učinio sam sve što sam mogao da spriječim rat. Joe stvari vidi drukčije«, rekao je.


Biden, bivši predsjedatelj senatskog odbora za vanjske odnose, priznao je da je glasanje »bilo velika, velika pogreška« i rekao da je kao zamjenik predsjednika Baracka Obame radio na tome da dovede vojnike kući.


»Bilo je pogrešno vjerovati da nisu htjeti ići u rat«, rekao je Biden za Bushovu administraciju. »Bilo je to pogrešno glasanje, ali mislim da sam učinio najviše što se može, spreman sam usporediti to sa svakim na ovoj pozornici«, rekao je.


Što se tiče trgovine, Sanders je rekao da on i Biden imaju »temeljne razlike« u stajalištima o vrijednosti sporazuma o regionalnoj slobodnoj trgovini poput novoga Trumpova sporazuma s Meksikom i kanadom nazvanog USMCA, kojemu se Sanders protivi a Biden ga podupire.


»Ne znam da ima bilo koji trgovinski sporazum za koji bi senator ikad pomislio da ima smisla«, rekao je Biden.


Sanders je rekao da su sporazumi »pisani samo iz jednog razloga, a to je povećati profite velikih multinacionalnih korporacija«.


Uz četvero vodećih kandidata u debati su sudjelovali i američka senatorica Amy Klobuchar i milijarder i aktivist Tom Steyer.