Veliki prosvjed

Baskijci ljudskim lancem tražili veću autonomiju

Hina

Više od 100.000 stanovnika Baskije u nedjelju je na sjeveru Španjolske prosvjedovalo formiravši ljudski lanac i tražeći veću autonomiju za tu španjolsku pokrajinu. Organizatori okupljanja kažu da je lanac bio dugačak 123 kilometra te se protezao od grada Duranga u pokrajini Bilbao do Pamplone, glavnoga grada susjedne regije Navarre

MADRID – Više od 100.000 stanovnika Baskije u nedjelju je na sjeveru Španjolske prosvjedovalo formiravši ljudski lanac i tražeći veću autonomiju za tu španjolsku pokrajinu.Organizatori okupljanja kažu da je lanac bio dugačak 123 kilometra te se protezao od grada Duranga u pokrajini Bilbao do Pamplone, glavnoga grada susjedne regije Navarre. Prosvjedu se pridružilo nekoliko baskijskih političara i sindikalnih čelnika, a okupljanje je organizarano na inicijativu grupe koja djeluje pod nazivom »U našim je rukama« (Gure Esku Dago).U listopadu prošle godine u Baskiji, pokrajini s 2,2 milijuna stanovnika održani su prvi izbori nakon što je separatistička ETA prekinula krvavu kampanju napada bombama i vatrenim oružjem u borbi za neovisnost pokrajine. Od 1968. do 2010. ubijeno je 850 ljudi.

2005. španjolski je parlament odbacio plan o neovisnosti Baskije, a vlada je u travnju odbacila i prijedlog katalonskog plana o održavanju referenduma o proglašenju neovisnosti od Španjolske.