Uhićena trojica

Australska policija spriječila novi veliki teroristički napad na Melbourne

Hina

Reuters

Reuters



Australska policija izvijestila je u utorak da je uhitila troje ljudi koji su navodno pripremali napad na Melbourne, desetak dana nakon što je u terorističkom napadu u tom gradu ubijena jedna osoba.


Australska federalna i državna policija, australska sigurnosno-obavještajna organizacija (ASIO) i ostale agencije uključene u udruženi antiteroristički tim uhitile su osumnjičenike u dobi od 30, 26 i 21 godine u utorak ujutro, u sjeverozapadnom dijelu grada.


Pretpostavlja se da su trojica uhićenika sudjelovala u pripremama planiranja terorističkog napada na Melbourne, izvijestila je policija




Australija, vjerni saveznik SAD-a koji je slao trupe u Afganistan i Irak, od 2014. u stanju je povišene pripravnosti za napade domaćih militanata koji su se vratili s Bliskog istoka ili njihovih pristaša.


Muškarac podrijetlom iz Somalije, poznat obavještajnim službama, ranije je ovog mjeseca, usred Melbournea usmrtio nožem jednu osobu i ranio još dvije, što je policija označila kao teroristički čin.


Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je tada da je napad nožem u Melbourneu izveo njezin član, no nije iznijela dokaze za svoje tvrdnje.