Svjetska tržišta

Apple je predstavio svoj novi iPhone i – pale su mu dionice

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Energetskom je sektoru poticaj pružio rast cijena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svjetskom tržištu počinje smanjivati.



NEW YORK – Na Wall Streetu su i u srijedu burzovni indeksi porasli, treći dan zaredom, i dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok je pad cijene dionice Applea ograničio dobitke.


Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 22.158 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 2.498 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 6.460 bodova.


Novi rekordni dosezi tih indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica u potrošačkom i energetskom sektoru.




Energetskom je sektoru poticaj pružio rast cijena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svjetskom tržištu počinje smanjivati.


Na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su splasnule zabrinutosti u vezi Sjeverne Koreje i urgana Irma, koje su danima držale ulagače na oprezu.


No, veći uspon indeksa spriječio je pad cijene dionice Applea, najvrjednije svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.


Cijena Applea pala je 0,8 posto, nakon što je taj tehnološki div dan prije predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući i model X, kojim je obilježena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.


Dio analitičara smatra da je pad cijene Applea posljedica visoke cijene modela X i kasnijeg nego što se očekivalo početka prodaje, tek početkom studenoga, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cijena dionice Applea od početka godine porasla 37 posto.


»U određenoj mjeri, to je uobičajeni scenarij ‘prodaj nakon objave vijesti’. Cijena dionice Applea dugo je rasla na temelju velikih očekivanja«, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.


Premda je pad cijene Applea pritisnuo indekse, jučer su ipak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne razine.


To im je ove godine uspjelo već u niz navrata, unatoč političkim problemima u Bijeloj kući, sumnji da će predsjednik SAD-a Donald Trump ispuniti svoja obećanja u vezi poreznog rasterećenja, povećanju kamata Feda i geopolitičkim napetostima u vezi Sjeverne Koreje.


S druge strane, analitičari kažu da rast cijena dionica podržavaju sve bolji poslovni rezultati kompanija i stabilan rast najvećih svjetskih gospodarstava.


I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,23 posto, na 12.553 boda, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.217 bodova.


No, londonski FTSE oslabio je 0,28 posto, na 7.379 bodova.