Tehnološki div

Apple će platiti oko 38 milijardi dolara poreza na novac koji drži u inozemstvu

Hina

Očekuje se da će taj iznos biti najveća porezna uplata u sklopu reforme kojom se smanjuje stopa korporativnog poreza



Američki tehnološki div Apple platiti će oko 38 milijardi dolara poreza na otprilike 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži izvan SAD-a, a uslijed nedavne reforme američkog poreznog sustava.


Očekuje se da će taj iznos biti najveća porezna uplata u sklopu reforme kojom se smanjuje stopa korporativnog poreza. Kompanija također planira izgradnju novog kampusa te stvaranje novih 20 tisuća radnih mjesta u SAD-u.


Iz tog tehnološkog diva navode da će njihovi planovi u slijedećih pet godina doprinjeti američkom gospodarstvu s više od 350 milijardi dolara. Tvrtka nije objavila iznos gotovine koji će iz inozemstva vratiti u SAD.




Izvršni direktor Tim Cook izjavio je da je Apple »usredotočio svoja ulaganja u područja u kojima može imati izravan utjecaj na stvaranje radnih mjesta«.


Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava oko 84 tisuće radnika te očekuje da će u suradnji s domaćim dobavljačima i proizvođačima ove godine imati rashode od 55 milijardi dolara.


Apple ima podatkovne centre u sedam zemalja, a u srijedu je započeo radove i na širenju svog poslovanja u Renu u saveznoj državi Nevadi. U slijedećih pet godina planira uložiti u podatkovne centre više od 10 milijardi dolara, što je dio kapitalnog plana ulaganja u SAD »teškog« 30 milijardi dolara.


Lokacija novog Appleovog kampusa, u kojem će se nalaziti osoblje za tehničku podršku, bit će objavljeno kasnije ove godine. Tvrtka je ranije objavila da u ovoj godini planira kapitalne izdatke u visini 18 milijardi dolara, u odnosu na 15 milijardi godinu ranije.


Apple je posljednja u nizu kompanija koja promovira planove o ulaganju u SAD nakon reforme američkog poreznog sustava. Između ostalog, reformom je stopa korporativnog poreza smanjena s 35 na 21 posto. Također, njome se prestaje primjenjivati stopa na dobit koju tvrtke ostvare u inozemstvu, a u zamjenu za jednokratno plaćanje poreza.


Američki predsjednik Donald Trump smatra da će ta reforma američko gospodarstvo učiniti konkurentnijim te potaknuti domaće kompanije da ulažu u SAD-u.