FRA

‘Anticiganizam’: Čak trećina Roma izložena uznemiravanju i diskriminaciji

Hina

Ilustracija D. Kovačević

Ilustracija D. Kovačević



Države članice EU-a nisu ostvarile većinu svojih ciljeva iz strategije za integraciju Roma, koji su i dalje žrtve diskriminacije i žive u uvjetima sličnim onima koji vladaju u najsiromašnjim zemljama svijeta, objavila je petak Europska agencija za temeljna prava.


Agencija EU-a za temeljna prava (FRA), specijalizirana agencija sa sjedištem u Beču, savjetodavno je tijelo koje pruža stručne savjete institucijama EU-a i država članica u pogledu temeljnih prava. U svom najnovijem izvješću naslovljenom »Trajna zabrinutost – anticiganizam kao prepreka za društvenu uključenost Roma«, FRA ističe da »anticiganizam«, koji se manifestira kao diskriminacija ili kao zločin iz mržnje, stalno potiče začarani krug društvene isključenosti Roma. Čak trećina Roma žrtve su uznemiravanja i FRA poziva države članice ulože napore na prepoznavanju i praćenju netrpeljivost prema Romima te poduzmu učinkovite mjere u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje.


»Moramo prekinuti taj začarani krug. Zašto ne bismo počeli s onim što je očigledno – osiguravanjem da svaki pripadnik romske zajednice ima jednake mogućnosti kao i ostali građani EU-a?«, ističe ravnatelj FRA-e Michael O’Flaherty.




Romi trpe zbog loših sanitarnih uvjeta, gladi, nezaposlenosti, posebice među mladima. Oko 80 posto Roma živi na rubu siromaštva, dok je europski prosjek 17 posto, čak 30 posto kućanstava nema tekuće vode, što je situacija slična onoj u kojoj žive stanovnici Gane i Nepale, koje su među najsiromašnijim zemljama svijeta.


»Ovakvi životni uvjeti prepreka su napretku u obrazovanju, zdravlju ili zapošljavanju, zbog čega se trebaju uložiti veći napori u svrhu smanjenja siromaštva, poput dokidanja stambene segregacije, boljeg pristupa javnim komunalnim uslugama kao što su opskrba električnom energijom i vodom, te većeg broja socijalnih stanova«, kaže se u izvješću.


Agencija navodi da se obrazovanje Roma u nekim državama članicama poboljšalo, iako još uvijek ima nedostataka. Premda je više od 50 posto romske djece uključeno u predškolski odgoj, to je često mnogo manje u odnosu na neromsku djecu iste dobi.


»Unatoč dosadašnjim naporima, države članice još uvijek nisu ostvarile većinu svojih ciljeva u pogledu integracije«, zaključuje FRA.