Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
10. prosinca 2018.
HRANA KOJA IZAZIVA RAK

Amerikanci u maslacu otkrili kancerogene kemikalije

Amerikanci u maslacu otkrili kancerogene kemikalije
Amerikanci u maslacu otkrili kancerogene kemikalije
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2010. u 13:09 2010-12-08T13:09:07+01:00

Istraživači sa Teksašakog univerziteta javnog zdravstva nemalo su se ovih dana iznenadili kad su u uzorku običnog maslaca iz supermarketa naišli na 135 puta veću količinu kemikalije PBDE od uobičajene. Dotična kemikalija koristi se u elektronici i izradi namještaja, no ovo je prvi zabilježeni slučaj da je pronađena u prehramenoj namirnici, što, obzirom na njena svojstva - ometa funkcioniranje hormona, te se povezuje sa nizom zdravstvenih rizika, poput  raka, reproduktivnih, razvojnih i neuroloških probleme - i nije baš najzgodnije.
Teksaški istražitelji otkrili su taj zabrinjavajući uzorak među deset slučajno odabranih uzoraka maslaca sa polica američkih supermarketa. Kako je razina kemikalije bila još veća u samom omotu u koji je maslac bio pakiran, pretpostavili su da je zagađenje stiglo iz pakiranja, te da se u procesu proizvodnje dogodio neki električni kvar koji bi mogao biti krivac kontaminiranju proizvoda.
Mike McClean, stručnjak za utjecaj okoliša na zdravlje znanstvenik s Bostonskog sveučilišta javnog zdravstva misli da je prilično nevjerojatno da su njegove kolege iz Teksasa jednostavno naletjele na izdvojeni nesretni slučaj. "Osobno smatram da bi, da ispitamo deset primjeraka bilo koje vrsta hrane iz dućana, naletjeli na nešto slično", kazao je McClean za Discovery, založivši se za što veću i sustavniju kontrolu razine kemikalija u hrani.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka