Platio 55.000 dolara za ilegalni lov

Američki zubar optužen za ubojstvo lava tvrdi da nije znao da se radilo o poznatom, omiljenom Cecilu

Hina

Palmer tvrdi da ga vlasti Zimbabwea ni SAD-a nisu kontaktirale te da je spreman sudjelovati u ispitivanju. "Nisam imao pojma da je riječ o poznatom, omiljenom lavu sve do kraja lova. Pouzdao sam se u znanje svojih profesionalnih lokalnih vodiča koji su mi trebali zajamčiti legalan lov", stoji u Palmerovu priopćenju



Dužnosnici su u utorak optužili američkog lovca za ubojstvo Cecila, jednog od najstarijih i najpoznatijih lavova u Zimbabweu, nakon što je dvojici lokalnih vodiča platio 50.000 dolara da namame životinju i dokrajče je.


Lav Cecil je životinja kojoj su se godinama divili milijuni posjetitelja nacionalnog parka Hwange u Zimbabweu. Walter James Palmer, američki stomatolog i strastveni lovac uz pomoć lokalnih vodiča namamio je Cecila izvan nacionalnog parka. Najprije su ga ranili samostrelom, potom ga gonili četrdesetak sati, a nakon toga su ga dokrajčili vatrenim oružjem, odrubili mu glavu i oderali kožu, rekao je konzervator parka Johnny Rodrigues.


Nakon što je objavljen identitet lovca koji je ubio slavnog lava na društvenim mrežama otvorene su stranice na kojima korisnici objavljuju fotografije i komentare u kojima kritiziraju Amerikanca izražavajući zgražanje jer je iz zabave ubio najpoznatijeg afričkog lava.


Sud u Zimbabveu u srijedu je podignuo optužnica protiv organizatora safarija nakon smrtonosne hajke na lava Cecila, koja je izazvala val gnjeva u svijetu, a sudskom ročištu nije nazočio lovac koji ga je ustrijelio, bogati američki zubar.Sutkinja je uz jamčevinu od 1000 dolara do procesa 5. kolovoza pustila profesionalnog lovca Thea Bronkhorsta, optuženog što nije spriječio ilegalni lov.Drugi optuženik Honest Tyrine Ndlovu, vlasnik farme na kojoj je nađena ubijena životinja, odgovarat će u četvrtak na sudu u Hwangeu jer je dozvolio ilegalni lov na svom zemljištu.Na raspravi se nije pojavio američki lovac Walter James Palmer. On je otputovao iz Zimbabvea prije nekoliko dana i prije izbijanja skandala.





“Po mojim saznanjima, sve povezano s ovim putovanjem bilo je legalno i pravilno realizirano”, rekao je Palmer u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama lista Star Tribune.


Rodrigues tvrdi da je Palmer platio lovcima iz Zimbabwea, profesionalnom lovcu Theu Bronkhorstu i mjesnom zemljoposjedniku Honestu Ndlovu da namame trinaestgodišnjeg lava. Obojici u srijedu u Hwangeu prijete optužbe za krivolov zbog ubojstva Cecila 1. srpnja. Lav je bio vođa čopora i imao je prepoznatljivu crnu grivu.


Palmer tvrdi da ga vlasti Zimbabwea ni SAD-a nisu kontaktirale te da je spreman sudjelovati u ispitivanju. “Nisam imao pojma da je riječ o poznatom, omiljenom lavu sve do kraja lova. Pouzdao sam se u znanje svojih profesionalnih lokalnih vodiča koji su mi trebali zajamčiti legalan lov”, stoji u Palmerovu priopćenju.


No američki je zubar već nekoliko puta bio bio prijavljen, među ostalim zbog ubojstva crnog medvjeda 2008. na sjeveru Wisconsina, izvan dopuštenog područja.


Pokrenuta je peticija http://www.thepetitionsite.com/821/738/351/demand-justice-for-cecil-the-lion-in-zimbambwe. 


Lavovi nisu zaštićena životinjska vrsta u Zimbabweu. Ako budu osuđeni, dvojica muškaraca morat će platiti 20.000 dolara kazne, no sud može dosuditi i dodatnu zatvorsku kaznu. Vlasti u Zimbabweu izdaju godišnje lovačke dozvole kojima se stranim lovcima dopušta lov na slonove, lavove i bivole, uz objašnjenje da se na taj način prikuplja novac za očuvanje nacionalnog parka.


Po podacima National Geographica, od 1999. broj lavova u parku Hwange smanjio se sa 62 na 28.