19. godišnjica pokolja

Američki učenici prosvjedima traže strože zakone za vatreno oružje

Hina

Reuters

Reuters



LITTLETON Tisuće učenika diljem Sjedinjenih Država u petak je obilježilo 19. godišnjicu pokolja u srednjoj školi Columbine i jedinstveno pozvalo političare da zakonom ograniče kupnju i posjedovanje vatrenog oružja.


Organizatori su najavili da očekuju odziv 2600 škola i institucija, a prosvjed je počeo minutom šutnje za žrtve srednje škole Columbine.


Mnogi sudionici nosili su odjeću narančaste boje koja je postala zaštitni znak pokreta protiv nasilja vatrenim oružjem te transparene s porukama poput »Trebao bih se brinuti zbog ocjena, ne pištolja«.




Učenici su prekinuli nastavu diljem SAD-a, u New Yorku, Detroitu, u Washingtonu gdje su pred Bijelom kućom prosvjedno sjedili dok su javno čitana imena žrtava nasilja.


Dvojica polaznika viših razreda srednje škole Columbine ubili su 20. travnja 1999., 12 učenika i nastavnika, a zatim su počinili samoubojstvo. Od tada su se slični pokolji u školama događali diljem SAD-a.


U najnovijih epizodi nasilja u srednjoj školi, jedna je osoba ranjena u petak ujutro, a osumnjičeni je u pritvoru pošto je pucao u srednjoj školi Forest u okrugu Marion u saveznoj državi Floridi.


Drugi najveći pokolj u javnoj školi u američkoj povijesti dogodio se u Parklandu (savezna država Florida), 14. veljače kada je ubijeno 17 osoba i bio je okidač za osnutak nacionalnog učeničkog pokreta koji traži okončanje nasilja vatrenim oružjem kroz pooštrenje zakona o nošenju i prodaji oružja.


Predviđeno je da učenici raznim akcijama pozovu zastupnike da djeluju. Sugerirano im je da nastave prosvjedne marševe, da obilaze urede lokalnim zastupnika u Kongresu, održavaju govore te izravno utječu na birače.


Prosvjedi u petak održani su ni mjesec dana nakon sličnih prosvjeda učenika iz 3000 škola pod nazivom #ENOUGH National School Walkout i nakon okupljanja diljem SAD-a 24. ožujka pod nazivom »Hod za naše živote«.


U SAD-u je lobi za pravo na nošenje vatrenog oružja vrlo snažan i obećaje da će učiniti sve da se usprotivi izmjeni zakona o oružju.


Dudley Brown, predsjednik ogranka za državu Colorado Nacionalnog saveza za pravo na vatreno oružje, rekao je da učenici žele »potpunu zabranu vatrenog oružja« i poručio »Usprotivit ćemo im se na svakom koraku«.