Novi problem

Američki sud prihvatio tužbu protiv Trumpa za sukob interesa

Hina

Donald Trump / REUTERS

Donald Trump / REUTERS

»Učinili smo prvi korak! Naš predmet može ići dalje«, objavio je na Twitteru glavni tužitelj Marylanda, Brian Frosh koji je u lipnju 2017. podigao tužbu zajedno s kolegom iz Washingtona Karlom Racineom



Savezni sud u Marylandu prihvatio je u srijedu tužbu protiv Donalda Trumpa zbog sumnje da je predsjedničku dužnost iskoristio kako bi, protivno ustavu, stekao financijsku korist iz inozemstva, objavili su tužitelji.


»Učinili smo prvi korak! Naš predmet može ići dalje«, objavio je na Twitteru glavni tužitelj Marylanda, Brian Frosh koji je u lipnju 2017. podigao tužbu zajedno s kolegom iz Washingtona Karlom Racineom.


»Sudac u predmetu #nagrade kaže da od predsjednika Trumpa koji krši ustav možemo tražiti da položi račun«, dodao je Racine na društvenoj mreži.




Bijela kuća nije htjela reagirati rekavši da ne komentira sudske odluke.


Trumpa optužuju da je preko svog nekretninskog carstva primao uplate stranih vlada premda »odredba o nagradama« američkog ustava zabranjuje svim javnim službenicima »primanje darova, nagrada, položaja i prava od kraljeva, prinčeva ili stranih država« bez odobrenja Kongresa.


Tako tužitelji navode da su strana izaslanstva najčešće odsjedala u hotelu International blizu Bijele kuće koji je Trump otvorio lani, čime se postavlja problem konkurencije za druge elitne hotele na tom području.


»Tužitelji su dovoljno potkrijepili tvrdnju da predsjednik ne poštuje ustavne odredbe o inozemnim i o nacionalnim nagradama zbog umiješanosti i stjecanja dobiti od Hotel Trump Internationala i njegovih depandansi u Washingtonu i zbog postupanja organizacije Trump u tom slučaju«, napisao je sudac Peter Messitte u svojoj odluci.


Tužbom bi mogla početi dugotrajna pravosudna bitka u kojoj demokrati kane zatražiti od Trumpa da objavi imovinsku karticu, što je on uvijek odbijao.