Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
24. veljače 2020.
Jednoglasna odluka

Američki Kongres izglasao obuku svojih zastupnika protiv seksualnog uznemiravanja

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan / Reuters
Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan / Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2017. u 0:01 2017-11-30T00:01:45+01:00

Od 2018. svih 435 članova i tisuće djelatnika i stažista koji tamo rade ići će na obuku o uznemiravanju i pravima i odgovornostima u profesionalnom okruženju

WASHINGTON Zastupnici američkog Zastupničkog doma su u srijedu usvojili pokretanje obuke protiv seksualnog uznemiravanja za svoje parlamentarce i njihove suradnike, dok se množe optužbe protiv sadašnjih zastupnika.

Zastupnički dom je jednoglasno usvojio rezoluciju. Od 2018. svih 435 članova i tisuće djelatnika i stažista koji tamo rade ići će na obuku o uznemiravanju i pravima i odgovornostima u profesionalnom okruženju.

»Neprihvatljiva je i sramotna činjenica da neke osobe koje ovdje rade podnose prijeteće ili neprijateljsko okruženje, a došle su ovdje služiti zemlji i svojim idealima. Ne možemo dozvoliti tu vrstu ponašanja«, rekao je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan.

 U Senatu, gornjem domu Kongresa, slična rezolucija je usvojena 9. studenoga, također jednoglasno.

To izglasavanje je prva reforma sustava koji se danas smatra zastarjelim i neprijateljskim u odnosu na žrtve uznemiravanja u toj instituciji.

Od 1997. mirnim putem je riješeno 264 prijava između djelatnika u Zastupničkom domu. Nije poznat broj slučajeva seksualnog uznemiravanja. Najstarijeg demokratskog člana Zastupničkog doma, predstavnika Detroita Johna Conyersa (88) nekoliko bivših suradnica je optužilo za seksualna uznemiravanja. On odbija dati ostavku.

U Senatu se demokrat Al Franken ispričao za seksualno uznemiravanje prije nekoliko godina.

Republikanski kandidat u Senatu Roy Moore je suočen s nekoliko optužbi tadašnjih maloljetnica za seksualno uznemiravanje prije nekoliko desetljeća.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.