Afera WikiLeaks

Američka vojska odbila smanjiti kaznu vojniku Manningu

Hina

Manning je u kolovozu 2013. osuđen na 35 godina zatvora zbog najvećeg objavljivanja tajnih dokumenata u povijesti SAD-a.



WASHINGTON Predsjednik vojnog suda koji je američkog vojnika Bradleyja Manninga osudio zbog najvećeg iznošenja u javnost tajnih dokumenata u povijesti Sjedinjenih Država odbio mu je u ponedjeljak smanjiti kaznu i potvrdio mu je kaznu od 35 godina zatvora.


General Jeffrey Buchanan, u čijoj su nadležnosti svi vojni sudovi, potvrdio je obrazloženje i presudu nakon “preispitivanja zahtjeva za smanjenje kazne koje je u ožujku podnijela obrana Manninga”, koji se sada nakon promjene spola zove Chelsea Manning, piše u priopćenju vojske.


Dakle, odmah može početi žalbeni proces na vojnom žalbenom sudu, dodaje se u tekstu. Po riječima Manningovih branitelja, žalba će se možda podnijeti i na saveznom sudu, a mogla bi ići do vrhovnog suda, pozivajući se na zakon o špijunaži na kojemu se temelji presuda.




Manningov odvjetnik David Coombs podnio je predsjedniku Obami zahtjev za smanjenje kazne.


“Svi koji su upoznati sa slučajem suglasit će se da je kazna od 35 godina zatvora prestroga s obzirom na postupke vojnika Manninga”, rekao je Coombs u priopćenju, zatraživši od generala Buchanana da mu smanji “nepravednu” i “nesrazmjernu” kaznu.


“Informacije koje je iznio vojnik Manning nisu bile najveće tajne u našoj zemlji (…) Zapravo, te informacije nisu nanijele štetu našoj zemlji”, istaknuo je.


Manning je u kolovozu 2013. osuđen na 35 godina zatvora zbog najvećeg objavljivanja tajnih dokumenata u povijesti SAD-a.


Vojna sutkinja Denise Lind tada ga je proglasila krivim za špijunažu i prijevaru zbog iznošenja u javnost 700.000 povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata.


Manning, o čijem se poremećaju spolnog identiteta naširoko raspravljalo tijekom suđenja, zatražio je odmah nakon izricanja presude da ga zovu Chelsea, rekavši da se više osjeća kao žena nego kao muškarac.


Manning je priznao krivicu za deset navoda optužnice, no osuđen je po njih dvadeset, no nije osuđen i za najtežu od njih, pomaganje neprijatelju.