Jair Bolsonaro

Amazonija gori, a brazilski predsjednik ne izgleda kao čovjek koji bi mogao sačuvati pluća svijeta

Hina

REUTERS

REUTERS

Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka



U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u četvrtak je priznao da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne trebaju miješati u brazilska unutarnja pitanja.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost  zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.


Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra upletanjem.




“Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa … šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost”, rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.


No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare.


“Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?”, pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. “Nemamo za to sredstava”.


Požari u Amazoniji porasli su za 83 posto ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci.


Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.


Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju. 


Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.


U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz.


Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.