Papa otputovao u Tursku

Ali Agca: Papin život ne vrijedi ni pet lira, on je sotonin veleposlanik i Božji neprijatelj

Hina

Danas 56-godišnji Agca, koji je 1981. na Trgu sv. Petra ranio papu Ivana Pavla II s više hitaca iz pištolja, proteklih se godina često isticao neobičnim izjavama. Između ostaloga, govorio je da je on osobno Mesija



ANKARA - Atentator na papu Ivana Pavla II, Turčin Ali Agca, u povodu posjeta pape Franje Turskoj izjavio je da je on “Božji neprijatelj” i “Sotonin veleposlanik”, objavili su u petak turski mediji.


Agca, koji je 1981. izvršio atentat na papu Ivana Pavla II, izjavio je kako je zamolio Vatikan za susret s papom Franjom, ali nije dobio odgovor, prenosi Kathpress. Sad više i ne želi s njime razgovarati, rekao je.


Upitan za mogući sigurnosni rizik papina posjeta Turskoj, Agca je izjavio da jedan metak stoji deset turskih lira, a on smatra da papin život “ne vrijedi ni pet lira”.




Papa Franjo otputovao je u petak ujutro u trodnevni posjet Turskoj tijekom kojega bi, kako se očekuje, trebao potaknuti pomirbu s Pravoslavnom crkvom, ojačati dijalog s islamom i osuditi progon kršćana na Bliskom istoku.


Danas 56-godišnji Agca, koji je 1981. na Trgu sv. Petra ranio papu Ivana Pavla II s više hitaca iz pištolja, proteklih se godina često isticao neobičnim izjavama. Između ostaloga, govorio je da je on osobno Mesija.


Ivan Pavao II posjetio ga je svojedobno u zatvorskoj ćeliji i oprostio mu napad.


Nakon što je 2010. otpušten iz turskog zatvora, Agca nije davao spektakularne izjave, osim što je 2013. u svom rodnom mjestu Malatya u istočnoj Anadoliji izjavio da će pokrenuti filmski projekt o sebi.


Turski mediji objavili su da Agca u posljednje vrijeme stalno nosi tamne sunčane naočale.