Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 4n
Sutra: 2° 2° 4n
19. siječnja 2019.
Promjene na vrhu

Aleksandar Vučić očekuje jačanje srbijanske vojske, imenovao novog načelnika Glavnog stožera

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 22:26 2018-09-14T22:26:00+02:00

Predsjednik Srbije je poručio da u budućnosti očekuje modernizaciju i snaženje srbijanske vojske koja bi trebala biti »čimbenik odvraćanja«. Mi se ne spremamo za sukobe i ratove ali moramo imati ozbiljnu i dobro naoružanu vojsku, koja će biti u stanju odgovoriti svakom potencijalnom agresoru, prenosi Radio-televizija Srbije Vučićevo obraćanje nakon sastanka s vojnim vrhom

BEOGRAD Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priopćio je u petak da je za novog načelnika Glavnog stožera Vojske Srbije (GS VS) imenovao generala Milana Mojsilovića i nakon sastanka s vojnim vrhom rekao kako očekuje modernizaciju i jačanje srbijanske vojske te da ona bude čimbenik odvraćanja.  

Vučić je poslije sastanka s vojnim vrhom i čelnicima ministarstva obrane istaknuo da je »prihvatio zahtjev« za umirovljenje dosadašnjeg načelnika GS generala Ljubiše Dikovića koji je na čelu stožera od prosinca 2011. i dodijelio mu Odličje Karađorđeve zvijezde prvog stupnja, najviše odličje koje se dodjeljuje pripadnicima Vojske Srbije.

Predsjednik Srbije je poručio da u budućnosti očekuje modernizaciju i snaženje srbijanske vojske koja bi trebala biti »čimbenik odvraćanja«.

Mi se ne spremamo za sukobe i ratove ali moramo imati ozbiljnu i dobro naoružanu vojsku, koja će biti u stanju odgovoriti svakom potencijalnom agresoru, prenosi Radio-televizija Srbije Vučićevo obraćanje nakon sastanka s vojnim vrhom.

Vučić je rekao da se Vojsci Srbije mora osigurati »veći priliv ljudi«.

»Ne moram govoriti koliko je teška pozicija Srbije zbog odnosa s Albancima, problema koje imamo oko Kosova i Metohije«, rekao je Vučić i upozorio kako neki u regiji Srbe koji žive u njihovim zemljama doživljavaju kao »remetilački čimbenik«.

Mi samo hoćemo da naši ljudi budu svoji na svome, rekao je Vučić.

Novopostavljeni načelnik GS Milan Mojsilović, kojeg je Vučić uredbom izvanredno promaknuo u čin general potpukovnika, do sada je obnašao dužnost pomoćnika ministra obrane.

Prije toga je od 2013. do 2017. bio šef vojnog izaslanstva i misije Srbije pri NATO-u u Bruxellesu.

Završio je Vojnu akademiju, Zapovjedno-stožernu školu i Školu nacionalne obrane u Beogradu, te program pri Europskom koledžu za sigurnosne studije.

Obnašao je i dužnost načelnika operativnog odjela u zapovjedništvu operativnih snaga Vojske Srbije, bio je zamjenik zapovjednika združenog operativnog zapovjedništva u GS i zapovjednik kopnene vojske u VS.

Rođen je 3. kolovoza 1967. u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i ima sina, podaci su iz životopisa novog načelnika GS.

»General Mojsilović je mlad čovjek, ima 51 godinu. Očekujemo veliku energiju«, rekao je Vučić i rekao kako se nada da će građani Srbije u vojsci imati ne samo instituciju koju najviše poštuju i cijene, već instituciju koju najviše vole i kojoj najviše vjeruju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka