Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Dolazak pozvanog gosta

Aleksandar Vučić: Idem u Hrvatsku, ali ne očekujem čuda

snimio Marko Đurica / Reuters
snimio Marko Đurica / Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 13:46 2018-02-01T13:46:51+01:00

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da od posjeta Hrvatskoj »ne očekuje čuda«, ali da je uvjeren da će razgovori biti dobri i »ljekoviti« jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi te je istaknuo da ne želi izbjegavati niti jednu temu.

»Idem u Hrvatsku, ne očekujem čuda, ali sam siguran da će razgovori biti ljekoviti«, rekao je novinarima srbijanski predsjednik u hotelu Hyatt Regency, nazočeći svečanosti u povodu obljetnice beogradskog instituta za kardivaskularne bolesti.

Vučić je uvjeren da se problemi između dviju država mogu rješavati »racionalno« i u interesu boljih odnosa.

»Mislim da to mora biti odgovor i jedne i druge strane. Mislim da su razgovori potrebni kada imamo probleme, kada se oni vide i zato hoću ići u Hrvatsku i borim se da imamo mir i stabilnost«, poručio je Vučić, uvjeren da će sa svojom hrvatskom kolegicom, koja ga je pozvala u posjet, »imati dobre razgovore«.

Na pitanje da prokomentira reakcije u Hrvatskoj i ocjene da Pantovčak i Banski dvori nisu bili koordinirani u vezi poziva da posjeti Zagreb, Vučić je rekao kako ne razumije sasvim sve argumente da nije vrijeme za njegov posjet Hrvatskoj.

»Ako Hrvatska, i pored poziva predsjednice, hoće reći da nisam dobrodošao – hvala. Ako ne žele razgovarati – hvala. Ne pada mi na pamet podilaziti bilo kome i dodvoravati se. Štitim interese Srbije«, poručio je Vučić.

On je naglasio kako se želi boriti i truditi da i građani Srbije i Srbi u Hrvatskoj imaju bolju budućnost, te da je spreman pomoći i Hrvatima koji žive u Srbiji da ostvare sva prava.

»Bit ćemo spremni za težak, izravan i otvoren razgovor o svim temama jer ne želimo bježati ni od jedne teme – od nestalih, do rješavanja imovinskih prava Srba, prava na mirovine, do toga da u pojedinim selima gdje žive Srbi nema struje, ali i da mi pomognemo hrvatskoj zajednici«, poručio je Vučić.

Prihvaćajući u srijedu poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da posjeti Hrvatsku, Vučić je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, rekao kako u Zagreb odlazi »u najboljoj vjeri« da Srbija i Hrvatska zajedno učine »nešto dobro za našu djecu i našu budućnost«.

»Ti razgovori neće biti ni laki, ni ugodni, ali vjerujem – bit će veoma korisni za naše građane, i za Srbe i Hrvate«, rekao je jučer Vučić. najavljujući da bi dvodnevni posjet treba biti realiziran 12. i 13. veljače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze