Globalna istraga

Akcija protiv prevara pri kupnji zrakoplovnih karata: U Zagrebu kupljene dvije!

Ana Raić Knežević

Više od stotinu ljudi uhićeno je diljem svijeta nakon istrage u 45 zemalja, a u vezi s kupnjom avionskih karata ukradenim kreditnim karticama, objavila je u petak europska policijska agencija Europol



AMSTERDAM – Akcijski dani protiv prijevarnog on-line kupovanja zrakoplovnih karata zlouporabom podataka platnih kartica provedeni su tijekom srijede i četvrtka.


Riječ je o zajedničkoj akciji policije, zrakoplovnih kompanija i kartičnih kuća.


– Akcija je provedena u zračnim lukama 45 država, uključujući i Hrvatsku, na više do 80 zračnih luka, među kojima i u Zračnoj luci Zagreb. Sudjelovalo je 60 zrakoplovnih kompanija, između kojih i „Croatia Airlines“, te kartične kuće „Visa“, „MasterCard“ i „American Express“.




Akcija je koordinirana iz tri sjedišta i to: Interpol u Singapuru, Europol u Den Haagu, Nizozemska i Ameripol u Bogoti, Kolumbija, objašnjavaju iz MUP-a RH.


Naime, zrakoplovne kompanije trpe velike štete ovom vrstom kriminaliteta, godišnje čak i milijardu dolara. Osim toga, milijuni nedužnih građana trpe štetu zlouporabom njihovih platnih kartica. Tijekom akcije otkrivena je 281 prijevarna transakcija (kupovina zrakoplovne karte na prijevaran način) i uhićeno 118 osoba. U Hrvatskoj su otkrivene dvije prijevarne kupovine zrakoplovnih karata.


 – Otkrivena je povezanost ove vrste kriminaliteta s drugim oblicima organiziranog kriminaliteta, naglašavaju iz MUP-a RH.