Predsjednik Srbije

ALEKSANDAR VUČIĆ ‘Oluja je bila zločin. Kad će više susjedi prestati slaviti našu nesreću?’

P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

Govoreći prije Vučića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upitao je da "netko kaže kad su to i gdje Srbi pobili toliko Hrvata koliko su Hrvati pobili Srba". Dodik, je za Oluju rekao kako je to bio "završni čin nečega što je davno planirano i što je postala službena politika Nezavisne države Hrvatske (NDH),



“Srbija će uvijek podsjećati Hrvatsku i svijet na to da se u kolovozu 1995. dogodio zločin, poručio je u srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na središnjoj državnoj svečanosti kojom Srbija hrvatsku oslobodilačku akciju Oluja obilježava kao Dan sjećanja na stradale Srbe prije 22 godine.


N1 javlja da je Vučić ponovno zaprijetio da srpski narod nikad više neće dozvoliti novu Oluju.


Vučić je na skupu u Veterniku kod Novog Sada ocijenio da su Srbi u Hrvatskoj, “od popisa iz 1936. kad ih je bilo 1,2 milijuna, svedeni na razinu statističke pogreške” i zapitao “koji točno dio tog sedam desetljeća dugog procesa” se danas slavi u Hrvatskoj.


Vučić je rekao da je u međuvremu iz Hrvatske nestalo Srba “onoliko koliko danas čitava Zagrebačka županija ima stanovnika, rekavši da je to cijeli jedan grad od milijun ljudi.




“Ne znam da li će naši susjedi ikad prestati da slave našu nesreću, ali znam da, imamo glas koji će uvijek govoriti da se u kolovozu ’95 desio zločin… da su i hrvatski zrakoplovi nadlijećući kolone civila i 7. kolovoza, kad je već sve bilo završeno, i na Petrovačkoj cesti ubili devetoro spskih civila među kojima i djecu”, rekao je Vučić pobrojivši imena navodno stradale djeca – Jovicu, Žarko, Nevenku, Darka.


Po Vučićevoj ocjeni, u kolovozu 1995. “nastavljeno je nešto što je započeto u Drugom svjetskom ratu, ali zločin ne zastarijeva” i, kako kaže, “to mora ostati zabilježeno da su u cilju etničkog čišćenja ubijani starci, žene i djeca”.


Vučić je akciju Oluja nazvao “planski organiziranom i dugo pripremanom zločinačkom akcijom” koja je “izvedena uz logističku podršku Zapada”.


Srbijanski predsjednik podsjetio je i na svoju poruku izrečenu svojevremeno na komemoraciji jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini da “nijednu više Oluju srpski narod nikada više neće dozvoliti”.


„Nemamo više pravo da gubimo glave. Nikome ne prijetimo, ali ne dajemo nikome da nekažnjeno ubija Srbe. To je politika Srbije”, rekao je Vučić, naglasivši kako “Srbija želi mir, suradnju sa svima i o svim otvorenim pitanjima”.


“Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage suočiti se s rezultatom Oluje, ali zato Srbija ima snage podsjećati na to svake godine, kao što danas ima snage da zaštiti svoj narod i ne dozvoli progone”, rekao je Vučić, poručivši da su “Srbi digli glavu i žele budućnost i mir, ali nkome nikada i nikome neće dopustiti da ih ponižava”.


Srbijanski šef države kaže kako je ponosan na rod kojem pripada “u nadi da ćemo moći oprostiti, a da zaboravimo ne možemo, niti smijemo, niti hoćemo”.


“Nikome ne prijetimo i ne želimo pozive na osvetu, već iskrenu suradnju sa svima, da iziđemo iz začaranog kruga i da razgovaramo, jer ćemo u suprotnom izgubiti sve. To ima veze sa praštanjem, ali ne sa ne zaboravljanjem”, poručio je predsjednik Srbije.


Govoreći prije Vučića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upitao je da “netko kaže kad su to i gdje Srbi pobili toliko Hrvata koliko su Hrvati pobili Srba”.


Dodik, je za Oluju rekao kako je to bio “završni čin nečega što je davno planirano i što je postala službena politika Nezavisne države Hrvatske (NDH), a to je da se Srbe pobije, protjera i pokrsti”, javlja N1.