Uzdrmali ga

1 OD 5 MILIJUNA Opozicija “najvećim prosvjedom” krenula na Vučića, Beograd vrije

Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

U stožeru Saveza za Srbiju, jednog od organizatora oporbenog prosvjeda, za naš su list kazali kako je policija pokušala otežati dolazak prosvjednika autobusima iz pravca Čačka



BEOGRAD Više tisuća građana Srbije okupilo se pred Narodnom skupštinom Srbije u središtu Beograda, gdje svakog časa treba početi prosvjed 1 od 5 milijuna, kojim opozicija nastoji uzdrmati režim predsjednika Aleksandra Vučića.


U stožeru Saveza za Srbiju, jednog od organizatora oporbenog prosvjeda, za naš su list kazali kako je policija pokušala otežati dolazak prosvjednika autobusima iz pravca Čačka. To se uklapa u tvrdnje opozicije posljednjih dana da je vlast na različite načine pokušavala obeshrabriti građane da dođu na prosvjedni skup.


Opozicija je vlastima Aleksandra Vučića dala ultimatum da do danas započne dijalog s opozicijom o slobodnim izborima i slobodi medija, zaprijetivši da će u suprotnom na današnjem prosvjedu srušiti Vučićevu vlast. Posljednjih dana, međutim, čelnici opozicije u Srbiji snizili su očekivanja te poručivali kako je dovoljno već to da su višemjesečni prosvjedi, koji traju od studenog, uzdrmali Vučićevu vlast.


Ne zna što opozocija hoće




“Ne znam što opozicija hoće. Ako traže izbore, unaprijed su izgubili: Vučić ima veliku podršku”, tako je 29-godišnji Beograđanin Miloš opisao djelić atmosfere uoči današnjega velikog prosvjeda “Jedan od pet milijuna”, kojim opozicija u Srbiji želi ako ne srušiti, a ono uzdrmati vlast predsjednika Aleksandra Vučića, za koju tvrdi da je “potpuno uništila politički i javni život u Srbiji”.


Prosvjed počinje u 15 sati pred zgradom Narodne skupštine Srbije, a opozicija najavljuje “najveći prosvjedni skup otkad je na vlasti Vučićeva Srpska napredna stranka”.


Prosvjed je vrhunac demonstracija koje su počele u studenome prošle godine, nakon što je u Kruševcu pretučen Borko Stefanović, vođa stranke Levica Srbije. Prosvjedi protiv nasilja pokrenuti su pod nazivom “Stop krvavim košuljama”, te nastavljeni svake subote, iz tjedna u tjedan.


Nakon što su omasovljeni prosvjedi izazvali i pažnju vlasti, Aleksandar Vučić izjavio je kako neće ispuniti zahtjeve prosvjednika za demokratizacijom i odstupanjem s vlasti “da ih se skupi i pet milijuna”, pa je cijeli pokret preimenovan u “Jedan od pet milijuna”.


Heterogene skupine


Predvode ga dvije heterogene opozicijske skupine, koje se uvjetno mogu smatrati desnim i lijevim krilom pokreta: desno se zove “Savez za Srbiju” i okuplja raznorodne stranke i skupine od desnog centra do ekstremne nacionalističke desnice; liberalno-građansko lijevo krilo okupljeno je pod naslovom “Pokret slobodnih građana”, i predvodi ga glumac Sergej Trifunović.



Pokret “Jedan od pet milijuna” zahtijeva demokratizaciju, slobodu medija i stvaranje uvjeta za slobodne izbore, a u jednome od svojih dokumenata tvrdi da je “politički i javni život u zemlji potpuno uništen”. U danima uoči prosvjeda, organizatori su tvrdili da vlast različitim metodama zastrašuje i ucjenjuje građane u malim sredinama, te da ucjenjuje autoprijevoznike neka ne prevoze u Beograd na prosvjed. Da u takvim tvrdnjama ima istine potvrdila je i Vojska Srbije, koja je priopćila kako je “spremna izvršiti svaku zapovijed predsjednika Vučića”, dodajući da “neće dopustiti državni udar”


Skup podrške samima sebi


Da pokaže kako prosvjednici nemaju podršku, Vučićeva je vlast u četvrtak Novom Sadu organizirala masovni skup podrške samoj sebi. Postupci vlasti poprimili su i karikaturalne razmjere kada je nekoliko dužnosnika najavilo, pa odustalo od štrajka glađu u znak prosvjeda protiv zahtjeva opozicije. U nekim gradovima Srbije, vijećnici Vučićeva SNS-a zatvorili su se u skupštinske zgrade, tvrdeći da “brane institucije”.


Kako će prosvjednici danas odgovoriti vlasti, organizatori još nisu najavili. Objavljeno je samo vrijeme i mjesto početka prosvjeda. Spekuliralo se i o upadu u institucije, jer su prosvjednici, predvođeni vođom ekstremno desnog pokreta “Dveri” Boškom Obradovićem, 16. ožujka provalili u zgradu Radio televizije Srbije. No organizatori su pozvali na mirne demonstracije, bez nasilja i provaljivanja u institucije.