Financijska vještakinja potakla nova pitanja

Pronevjera na Ginekologiji KBC-a: Ako su optužene krive za 752.000 kuna, gdje je nestalo još 350.000?

Slavica Kleva

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Anamarija Glumac i Hanelore Stefanović odgovorne su za novac koji je nestao od prijemne kancelarije do pomoćne blagajne, ali sporni »višak« nestao je na putu od pomoćne do glavne blagajne, a to se njima dvjema ne stavlja na teret



Sudska vještakinja financijske struke Katica Perhat izradila je novi vještački nalaz koji je odgovorio na temeljno pitanje – koliko je stvarno pronevjereno novca na odjelu Ginekologije KBC-a Rijeka za što su optužene Anamarija Glumac, bivša djelatnica prijemne kancelarije Ginekologije i porodništva te drugooptužena Hanelore Stefanović. Njih se tereti da su pronevjerile milijun kuna u razdoblju od 1. siječnja 2008. do ožujka 2009. godine tako da su dio participacija od prijevremenih prekida trudnoća, od usluge uzimanja matičnih stanica i naknade za prisustvo na porodu, zadržavale za sebe.


Perhat je utvrdila pronevjeru u visini 752 tisuća kuna, a ne milijun i pedeset tisuća kuna za koliko su djelatnice i optužene. »U zraku« je ostao iznos od 350 tisuća kuna koji je, prema nalazu vještaka, »ispario«, ali ne od prijemne kancelarije do pomoćne blagajne, za što su optužene spomenute djelatnice, već na potezu od pomoćne do glavne blagajne što se zapravo i ne stavlja na teret optuženicama!  


Branitelji optuženih, Katja Jajaš i Đuro Vučinić »češljali« su gotovo pa  svaku priznanicu, odnosno naplaćenu bolničku  participaciju i tražili su od financijske vještakinje da se konkretnije izjasni o upitnoj pronevjeri od 350 tisuća kuna. 




   – Nakon što bi Odjel Ginekologije predao kontrolirani set blagajničkih uplatnica po rednom broju, u glavnoj blagajni KBC-a uplatnice u takvom slijedu brojeva se ne nalaze, a trebale bi biti, nego su po sasvim drugačijem redoslijedu uplaćivane, odgovorila je vještakinja i dodala da to ukazu je da je na putu od kontrolne, odnosno pomoćne do glavne blagajne, bilo neuredno blagajničko poslovanje, te da bi se točan iznos eventualno pronevjerenog novca mogao utvrditi temeljem dokumentacije s glavne blagajne KBC-a.


   – Na taj tijek novca nisu mogle utjecati optužene, jer su osobe koje su to morale kontrolirati potpisivane s »Eli« i »Marica«, pojasnila je Perhat važne činjenice iz vještačkog nalaza obrazloživši i zašto za pronevjereni iznos od 350 tisuća kuna ne mogu odgovarati Anamarija Glumac i Hanelore Stefanović.


   Odvjetnici su komentirali vještački nalaz i upitali se tko će odgovarati za »ostatak« pronevjerenog novca.


   – Netko je drugi kriv za taj manjak u blagajni, komentirali su branitelji, no tužiteljica Dragana Marić Velić samo je kratko izjavila da ne može komentirati istragu koja je tajna, ali naglasila je da se nakon novog vještačkog nalaza istražuju sve okolnosti u pronalaženju odgovornih za novac koji je nestao između pomoćne i glavne blagajne KBC-a.