Eskalacija nasilja

Indija: 17 mrtvih, tisuće pobjegle pred plemenskim sukobima

Hina

Policija je objavila da su nepoznate skupine zapalile kuće, škole i vozila te nasumce pucale iz automatskog oružja po naseljenim područjima



GUWAHATI – Najmanje 17 osoba, među kojima je i šestomjesečno dijete, ubijeno je, a velik broj je ozlijeđen u sukobima lokalnih plemena i muslimanskih doseljenika u državi Assam na sjeveru Indije, objavila je policija u ponedjeljak.


Vlast je uspostavila policijski sat, a u to nemirno područje upućena je savezna vojska.


Oko 50.000 ljudi pobjeglo je iz svojih domova i našlo utočište u kampovima, rekao je Donald Gilfellon, visoki javni službenik okruga Kokrajhar, dodavši da je dosad otvoreno 37 kampova za pomoć izbjeglicama te da će ih u slučaju potrebe postaviti još.




Nasilje je izbilo nakon što je nepoznati muškarac u petak navečer ubio četvoro mladih u tom okrugu, u kojem većinu stanovništva čini pleme Bodo. U znak osvete, naoružani pripadnici plemena napali su muslimane, sumnjajući da su oni odgovorni za ubojstvo.


Policija je objavila da su nepoznate skupine zapalile kuće, škole i vozila te nasumce pucale iz automatskog oružja po naseljenim područjima.


Okružen Kinom, Mijanmarom, Bangladešom i Butanom, sjeveroistok Indije dom je više od 200 etničkih i plemenskih skupina, a separatističke pobune u tome području traju još od stjecanja neovisnosti Indije od Velike Britanije 1947.