Izabrani laureati

Zvonko Turak dobitnik nagrade za životno djelo Grada Kastva

Andrej Petrak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Turak će nagradu dobiti za izniman doprinos razvoju kulture te očuvanju jezika i običaja. Godišnje nagrade dodijeljene su Ivici Nemecu za dugogodišnji rad na boljitku i promociji Kastva te očuvanju baštine i Željki Čačić za doprinos izvannastavnim aktivnostima, razvoju dječjeg stvaralaštva i promociji zavičajne povijesti



KASTAV Nagradu za životno djelo Grada Kastva ove godine dobit će Zvonko Turak, dok će godišnje nagrade biti dodijeljene Ivici Nemecu i Željki Čačić, odlučilo je Gradsko vijeće. Zvonko Turak nagradu će dobiti za izniman doprinos razvoju kulture te očuvanju jezika i običaja Kastva i Kastavštine.


Životni put ovog Kastavca po rojenju i živjenju obilježen je upravo neizmjernim doprinosom kulturi kako Kastavštine tako i šire. S izuzetnim talentom, posebice za scensko, glazbeno i literarno stvaralaštvo bio je angažiran u društvima, organizacijama, u svim kastavskim događanjima. Na Kastafsken kulturnen lete 1997. godine na Lokvini uz mnogobrojne izvođače održana je Zvonkova autorska večer u povodu 45-te godišnjice kulturnog rada, a 2001. godine uz Erola Mlakara režirao je i jednako zapaženu Zlatnu noć za 50 godina rada u kulturi.



Uvijek nastojeći da se užanci ne zataru, više od 30 godina bio je sudionik i organizator u maškarama. Svugdje je bio od pomoći pa i kao voditelj međunarodnog druženja Z armunikun va Kastav. Dobitnik je diplome Zlatna broskva za pusno životno djelo i godišnje nagrade Grada Kastva.




– Živahnošću, željom, žarom i radom ni sada ne odustaje od mnogih zamišljenih projekata. Ideje se same od sebe roje. Time obogaćuje i pridonosi kulturnom dijalogu, razmjeni i prijenosu iskustava na mlade, nastojeći da se naš kanat, beseda i naše stare užanci ne zataru, navodi Dragica Stanić, predsjednica Udruge Čakavski senjali, u obrazloženju prijedloga nagrade.



 Vrstan tekstopisac


Široj javnosti poznat je i kao vrstan tekstopisac za brojne pjesme koje danas imaju status evergreena. Samo za MIK napisao je 24 pjesme od 1976. pa sve do 2008. godine. Njegove su pjesme tri puta osvojile prvo mjesto, šest pjesama osvojilo je drugo, a jedna treće mjesto. Osvojio je i dvije nagrade za najbolji tekst. Surađivao je s vrsnim kompozitorima kao što su Dušan Prašelj, Andrej Baša, Leo Ivančić, Ljubo Kuntarić, Josip Kaplan, Robert Grubišić i mnogi drugi.


Sve su te pjesme uz još cijeli niz drugih Zvonkovih stihova lani objavljene u zbirci pjesama »Va Kastav gren sad svoj«. Zbirka stihova, u kojoj je sabran njegov dugogodišnji rad, nazvana je po stihu iz njegove najpoznatije uspješnice, još uvijek rado izvođene i slušane pjesme Frane Merikan. Tekst Frane Merikana našao je mjesto u slikovnicama Vincent s Kastva Vedrana Ružića i u slikovnici Frane Merikan Saše Jantoleka. Ista je pjesma kao evergreen uvrštena u kompilaciji šesnaest najljepših hrvatskih pjesama u izdanju Dallas Recordsa.


Belica i Armunika


Ivica Nemec godišnju će nagradu dobiti za dugogodišnji rad na boljitku i promociji Kastva, te očuvanju baštine, kroz vizionarski angažman u udrugama Belica i Armunika te u sijaset drugih interesnih sfera, od starih kastavskih fotografija i dokumenata vezanih uz grad Kastav nadalje. Od doseljenja u Frlane 1966. godine angažiran je u nastojanjima da se podigne životni standard i sačuvaju stare tradicije tog kraja. Jedan je od inicijatora osnivanja Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, ostavivši snažan pečat u njenom djelovanju.


Zahvaljujući udruzi sačuvano je autohtono kastafsko vino belica, koje je postalo kastavski brend, a značajno je unaprijeđena vinarska i vinogradarska djelatnost. Ponajviše njegovom zaslugom viteški stol Europske bratovštine vinskih vitezova za područje Istre i Primorja utemeljen je u Kastvu i broji 30 članova. Organizator je manifestacije Z armunikun va Kastav koja je u svojim najboljim danima okupljala i do 80 harmonikaša iz Hrvatske i cijele Europe.


 Dječje stvaralaštvo


Profesorica povijesti i povjesničarka umjetnosti Željka Čačić iz Osnovne škole Milana Brozovića Kastav godišnju nagradu zaslužila je za doprinos izvannastavnim aktivnostima, razvoju dječjeg stvaralaštva te promociji zavičajne povijesti.– Profesionalni rad Željke Čačić obilježava kvalitetan rad u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Nesebično se angažira na kulturnim događanjima u Kastvu i Primorsko-goranskoj županiji, posebice na razvoju dječjeg stvaralaštva, njegujući baštinu i jezik ovog kraja, navodi ravnateljica kastavske škole Sandra Krpan.

Željka Čačić u kastavskoj je školi pokrenula projekt Preživjeli zatočenici logora, a 2010. godine snimljen je dokumentarni film »S druge strane žice«, u talijansko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji, koji govori o preživjelim zatočenicima logora u Drugom svjetskom ratu, među kojima je bilo puno ljudi s područja Kastavštine. U snimanju filma sudjelovali su učenici 4. a razreda pod vodstvom prof. Stanić. Od 2009. do 2015. godine sudjelovala je u timskom projektu škole i lokalne zajednice Vodič kroz zavičaj s ciljem istraživanja i izdavanja vodiča s CD-om, a zasad je izdan E-vodič.


U ovoj školskoj godini među nositeljima je školskog projekta Dani ponosa i slave – nastanak samostalne Republike Hrvatske, koji se provodi u suradnji s kastavskom Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskog rata, čime se obilježava 25. obljetnica međunarodnog priznanja RH. Lani se povezala s OŠ Fran Krsto Frankopan Krk te uključila učenike sedmih razreda u rad Male staroslavenske akademije Dr. Antun Mahnič.