Zagađenje mora

Županijski operativni centar: Kostrenske plaže i obala očišćeni od lož ulja

Marinko Glavan

Snimio Marko Gracin

Snimio Marko Gracin



Na primjeru nedavnog zagađenja mora iz rafinerije u Kostreni vidjela se važnost organiziranog sustava za borbu protiv onečišćenja mora, kazao je na sjednici Županijskog operativnog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora(ŽOC) zapovjednik tog tijela Darko Glažar.


Glažar je istaknuo kako su odmah po uočavanju zagađenja angažirane raspoložive snage za sanaciju, utvrđen je izvor onečišćenja, a i dalje se provodi kontinuirani nadzor pogođenog područja.


– Onečišćenja više nema, plaže i obala su očišćeni, a postavljene su i dodatne plutajuće brane. Moram posebno istaknuti da je ovo onečišćenje, budući da je u more došlo s kopna, u nadležnosti inspekcije zaštite okoliša i drugih službi, a ne inspekcije Lučke kapetanije, koja bi bila nadležna da je onečišćenje došlo s plovila, rekao je Glažar.




Članovi ŽOC-a na sjednici su izviješteni o pripremama za predstojeću turističku sezonu, posebno o angažmanu dva broda čistača i brze brodice za čišćenje mora, koji će po potrebi biti korišteni za sakupljanje i odlaganje cvata mora, koji sam po sebi nije zagađenje, ali djeluje neugodno pa će biti uklanjan kada se pojavi na kupalištima i drugim lokacijama. Kao i u dosadašnjim sezonama, Primorsko-goranska županija donirat će Županijskim lučkim upravama eko kontejnere i mobilna spremišta za odlaganje ulja, zauljenih krpa i akumulatora, kako bi se smanjila opasnost da nautičari jednostavno sve to bace u more, a predviđen je i niz drugih aktivnosti.


Najavljena je i akcija čišćenja mora, obale i podmorja na području oko Krčkog mosta, koja će se održati 5. lipnja, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, u kojoj će sudjelovati više ronilačkih klubova, učenici Pomorske škole Bakar, Eko centar mladih čuvara okoliša »Naša djeca« iz Rijeke, te djelatnici Dezinsekcije.