Press kolegij

Županijske lučke uprave u ovoj godini planiraju ostvariti prihod od 280 milijuna kuna

Barbara Čalušić

Foto arhiva

Foto arhiva



RIJEKA – Županijske lučke uprave u ovoj godini planiraju ostvariti prihod od 280 milijuna kuna od čega je gotovo većina prihod od ugovorenih bespovratnih sredstva iz programa EU dok će 50 milijuna kuna biti ostvareno u njihovim izvornim prihodima. Dožupanica Marina Medarić na susretu s novinarima posebno je istaknula taj podatak, podsjećajući kako su županijske lučke uprave u proteklih deset godina značajno unaprijedile svoje psolovanje.


– Ako se prisjetimo da je prije desetak godina taj prihod iznosio oko pet milijuna kuna onda je očito da naš sustav županijskih lučkih uprava efikasno upravlja pomorskim dobrom, istaknula je Medarić.


Zbog ulaganja u lučku infrastrukturu značajno je porastao broj vezova tako da trenutno imamo ukupno, komunalnih i nautičkih, 11.270 vezova, od čega je bi komanalnih vezova do kraja godine trebalo biti oko 9.400.




Osim projekata uređenja županisjkih lučkih uprava koje se financiraju europskim sredstvima, Medarić je istaknula i niz primjera dobre suradnje s jedinicama lokalne samouprave i Primorsko-goranskom županijom koje će rezultirati nizom manjih, ali bitnih projekta počevši od Punta, Krka i Malinske, preko Rovenske do Lopara.


Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je kako će Županijskim zdravstvenim ustanovama ukupno biti raspoređeno 24,2 milijuna kuna za decentralizirane funkcije.


Prema prijedlogu kojeg treba odobriti i Ministarstvo zdravstva, najveći iznos od 10,3 milijuna kuna trebao bi biti usmjeren Lječilištu Veli Lošinj za nastavak treće faze uređenja koja obuhvaća rekonstrukciju preostalih objekata kao i uređenje centralne kuhinje.


U Okviru ovih sredstava također se planira i nabavka po dva nova vozila Domu zdravlja kao i Zavodu za hitnu medicinu. Nešto manje od pet milijuna kuna predviđeno je usmjeriti Psihijatrijskoj bolnici Rab za uređenje preostalih paviljona.


U ovom trenutku broj prijava za upis učenika u prvi razred osnovne škole u PGŽ iznosi 2.549 djece koja će do travnja napuniti šest godina. Tome valja pribrojiti i 190 odgoda upisa iz ove školske godine, no kako je upozorila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, konačni podaci o broju djece koja će na jesen krenuti u prve razrede osnovnih škola znati će se tek 31. kolovoza nakon što stručne komisije obave provjeru djece.


Također, prema broju učenika koji trenutno pohađaju osmi razred, očekuje se približno jednak broj novih srednjoškolaca kao i prošle godine.