Korak više

Županijske lučke uprave PGŽ aktivno sudjeluju u donošenju mjera za pomoć lokalnom gospodarstvu

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



O planiranim mjerama i aktivnostima u cilju prilagodbe financijskog poslovanja novonastaloj situaciji uslijed epidemije koronavirusa i njenim posljedicama, Županijske lučke uprave s područja Primorsko-goranske županije raspravljale su na nedavno održanoj sjednici Izvršnog odbora Zajednice Županijskih lučkih uprava.


Zaključci su doneseni jednoglasno te su prihvaćeni svi prijedlozi konkretnih mjera koje su Županijske lučke uprave u mogućnosti samostalno sprovesti bez suglasnosti osnivača ili države. Mjere se odnose na pomoć gospodarstvu kroz umanjenje tarifa lučkih pristojbi, točnije pristojbe za uporabu obale i naknada za korištenja lučkog područja.


Također, uputili su i dopis Ministarstvu financija vezano uz pravne mogućnosti za omogućavanje odgode plaćanja naknada za koncesiju i to njenog fiksnog dijela.




Nadalje, predstavnici Županijskih lučkih uprava složni su bili i oko „rezanja“ vlastitih rashoda, na način da će se privremeno zaustaviti sva ulaganja u luke koja nisu nužna, osim već započetih ulaganja i sanacija koje su prijeko potrebne zbog sigurnosti korisnika luka i samih plovila, u maksimalnoj mjeri smanjiti će se troškovi reprezentacije i sl.


Sami ravnatelji Županijskih lučkih uprava u PGŽ napravili su i korak više te su povodom obilježavanja Tjedna Crvenog križa uplatili dio svojih plaća za mjesec travanj na račun lokalnih organizacija Crvenog križa čime su uvelike pomogli u poslovanju samih organizacija u ovoj izvanrednoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa.